Noorse biatleten domineren estafettes in Zweden

In het Zweedse Östersund zijn zaterdag de estafettes afgewerkt tijdens de voorlaatste World Cup-week van het biatlonseizoen. De vrouwen openden de dag, de mannen zorgden ook voor best een prima wedstrijd in de namiddag.

Vrouwen
Met Lou Jeanmonnot begon Frankrijk sterk, maar de verschillen voorin bleven klein: met name Noorwegen, Duitsland en Italië deden ook lekker mee. Hanna Kebinger had voor Duitsland halverwege de wedstrijd de leiding in handen, waarna Noorwegen met Ingrid Landmark Tandrevold naar de kop ging.

Tandrevold gaf het over aan slotloopster Marte Olsbu Røiseland en die schudde de concurrentie definitief af: winst voor Noorwegen, met Juni Arnekleiv en Ida Lien als eerste twee loopsters. Na Jeanmonnot kwamen Chloe Chevalier, Caroline Colombo en Anaïs Chevalier-Bouchet in actie voor Frankrijk, dat de tweede plek pakte, terwijl Janina Hettich-Walz, Kebinger en Vanessa Voigt zagen hoe de Duitse slotloopster en kopvrouw Denise Herrmann-Wick met matig schieten naar de derde plek zakte, nog wel vrij ruim voor Italië.

Mannen
De Noren moesten het doen zonder de afwezige broers Johannes Thingnes en Tarjei Bø én Sturla Holm Lægreid, maar dat deerde de ploeg weinig. Met Endre Strømsheim en Vebjørn Sørum deden de twee jongelingen in het begin het uitstekend, waarna Johannes Dale en Vetle Sjåstad Christiansen het af konden maken - Christiansen deed dat met name door de Franse slotloper Fabien Claude onder teveel druk te zetten en hem zo af te schudden bij de laatste schietbeurt.

Oscar Lombardot had het als Franse slotloper niet al te makkelijk, maar Antonin Guigonnat stabiliseerde de positie en toptalent Eric Perrot hielp de ploeg naar voren, waarna Claude wel de tweede plek binnen kon halen. Met Roman Rees begon Duitsland goed, waarna een zeer matig schietende Johannes Kühn het weggooide: tiende, halverwege. Philipp Nawrath en Benedikt Doll deden het echter meer dan uitstekend en brachten de Duitsers zelfs weer helemaal terug naar het podium: derde, voor Zweden.