Skiester Shiffrin pakt historische 86e World Cup-zege en evenaart Stenmark

In het Zweedse Åre heeft alpineskiester Mikaela Shiffrin weer een stukje geschiedenis geschreven. Op de reuzenslalom pakte ze haar 86e World Cup-zege, een evenaring van het record van de legendarische Ingemar Stenmark, uitgerekend in diens Zweden.

In run één maakte Mikaela Shiffrin duidelijk dat ze vrijdag het record van Ingemar Stenmark wilde evenaren. De Amerikaanse was ruimschoots de snelste, alleen Valerie Grenier uit Canada (+0,58) en de Oostenrijkse Franziska Gritsch (+0,93) bleven binnen een seconde. De rest van het veld werd aangevoerd door de Italiaanse Federica Brignone (+1,04), Maryna Gasienica-Daniel uit Polen (+1,08), thuisfavoriete Sara Hector (+1,13) en de Noorse Thea Louise Stjernesund (+1,16).

Stjernesund zakte in de tweede run drie plekken terug, waardoor Petra Vlhova aan de leiding bleef, tot Hector naar beneden kwam: de Zweedse was precies een halve seconde sneller. Gasienica-Daniel kon het niet helemaal bolwerken en verloor vijf plekken, maar Brignone pakte met 0,28 seconden de leiding over. Gritsch haalde vervolgens de finish niet, waarna Grenier met 1,16 seconden achterstand vier plekken verloor. Shiffrin mocht het afmaken en deed dat: met 0,64 seconden pakte ze haar 86e World Cup-zege, uitgerekend op de locatie waar ze in 2012 nummer één pakte.