Mooi World Superbikes-weekeinde levert Bautista zeges op, Van der Mark breekt vingers

Voor de raceliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Indonesië. Op het circuit van Mandalika werd alweer het tweede raceweekeinde in het World Superbike-kampioenschap afgewerkt en dat werd een weekeinde met best wel lekkere races.

Race één
Toprak Razgatlioglu had de poleposition in handen, voor Yamaha-teamgenoot Andrea Locatelli. WK-leider Alvaro Bautista completeerde de eerste startrij, voor Ducati-teamgenoot Michael Ruben Rinaldi, Loris Baz, Axel Bassani, Danilo Petrucci en de Kawasaki's van Jonathan Rea en Ales Lowes - Michael van der Mark moest het doen met plek tien op de grid.

In bocht één ging Rinaldi in duel met Bassani onderuit, terwijl Razgatlioglu de leiding behield en na de openingsronde als leider door kon komen, voor Bautista, Bassani, Petrucci, Locatelli, Lowes, Xavi Vierge en Rea. Na een paar ronden opende Bautista met succes de aanval op Razgatlioglu, die op moest letten voor Bassani achter zich.

Bassani en Razgatlioglu duelleerden stevig om plek twee, maar dat kostte Bassani uiteindelijk zelfs de derde plek, want Locatelli ging er voorbij. Daarmee waren de podiumplaatsen bekend: Bautista pakte weer een overtuigende zege, vier uit vier dit seizoen, voor Razgatlioglu en Locatelli, met Van der Mark die zich met een sterke slotfase nog opwerkte naar een uitstekende zesde plek.

Superpolerace
De startopstelling was grofweg hetzelfde als in race één, op een detail na: Rea had geen gridstraf en vertrok nu dus als vijfde. Na een chaotische start, waarbij onder meer Lowes en Baz onderuit schoven, pakte Razgatlioglu de leiding, voor Bautista, Locatelli, Bassani en Rea, die in ronde twee op dezelfde plek onderuit schoof: olie op de weg, de rode vlag werd gezwaaid.

Razgatlioglu kende een prima herstart, Bautista, Rinaldi en de ook goed vertrokken Rea volgden. Rinaldi kreeg het zwaar en werd verschalkt door Rea, Locatelli én Lowes, maar kort daarop ging het voorin fout: Rea probeerde Bautista te passeren, maar daarbij ging de Ducati-coureur onderuit en wist Rea nog maar nét overeind te blijven. Razgatlioglu raakte verder niet in de problemen en pakte de winst, voor Locatelli, Lowes en Rea - Van der Mark finishte als achtste.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace, in elk geval wat de eerste drie rijen betreft, ging de race van start - Bautista vertrok dus vanaf plek tien. Razgatlioglu behield weer de leiding, Locatelli volgde, voor Rea, Bassani, Lowes, Vierge, Rinaldi en Bautista. Razgatlioglu werd al snel volle bak aangevallen door Bassani, die de Turk én diens teamgenoot Locatelli te grazen nam, terwijl ook de Kawasaki's van Rea en Lowes doorschoven achter Bassani aan.

De strijd om de leiding bleef hevig, want Rinaldi schoof langs de Kawasaki's en pakte kort daarna ook leider Bassani. Die moest vervolgens een plek inleveren wegens een wat agressieve move op Locatelli, waar Lowes en Razgatlioglu dan weer van profiteerden. Voor Lowes was dat van korte duur: hij verremde zich en zakte een plek of tien terug, kort daarop gevolgd door een fout van Bassani, waar Vierge van profiteerde door plek vier te pakken.

Met ruim veertien ronden te gaan knalde Van der Mark met een highsider onderuit, waar Philipp Öttl vol overheen reed. Scott Redding gleed een paar bochten later tegen het asfalt, kort daarop werd de rode vlag gezwaaid. Iedereen leek relatief in orde te zijn, dus na een ruime onderbreking kon de race weer hervat worden vanaf de grid - Van der Mark bleek uiteindelijk twee gebroken vingers te hebben.

Rinaldi pakte bij de herstart de leiding, Razgatlioglu, Bautista, Vierge, Rea en Bassani volgden. Al snel ging Bautista weer langs Razgatlioglu naar plek twee en in de voorlaatste ronde nam hij ook Rinaldi te grazen. Een paar bochten voor het einde maakte Rinaldi een fout, waardoor hij terugzakte tot de vierde plek. Bautista pakte ondertussen 'gewoon' de winst, voor Razgatlioglu en Vierge, die zijn eerste World Superbike-podium pakte.