Langlaufer Golberg wereldkampioen 50km klassiek na zinderende sprint

In het Sloveense Planica zijn de wereldkampioenschappen in de noordse sporten afgesloten. Na anderhalve week wintersportfeest werd er door de mannen gestreden op het koningsnummer: de vijftig kilometer klassieke stijl, wat een race met vooral een heerlijke slotfase werd.

Zoals wel vaker op een dergelijke lange wedstrijd bleef er lange tijd een forse groep samen, waarbij het beetje bij beetje wat werd uitgedund. Halverwege zaten er nog zo'n twintig mannen in het langgerekte lint, tien kilometer later waren dat er nog elf. Niet verrassend voerden de Noren lange tijd het veld aan: Didrik Tønseth, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Martin Løwstrøm Nyenget dan met name - Emil Iversen haakte af.

Met Calle Halfvarsson, Jens Burman en William Poromää zaten er nog drie Zweden voorin, Italië had Franceso de Fabiani er nog bij - Federico Pellegrino moest afhaken. Specialist Iivo Niskanen zat er namens Finland nog bij en Frankrijk kon nog een beetje hopen op de verrassende Theo Schely. Bij het ingaan van de laatste 7,5 kilometer lange ronde waren die tien nog over, Pellegrino was er definitief af en kon zijn sterke sprint dus niet inzetten.

Vroeg in de ronde haakte Burman na een val even af, maar de Zweed knokte zich terug, terwijl De Fabiani zijn stok brak en een flink gat moest laten vallen om zijn nieuwe stok weer goed in de hand te krijgen. Met drie kilometer te gaan begon Niskanen het tempo op te voeren, wat voor Burman en de kort daarvoor afgehaakte Schely het definitieve einde van de kansen was. De Noren hadden het er ook niet makkelijk mee, met name Tønseth zat in de problemen.

Tønseth wist nog wel weer aan te haken en met een groep van zeven gingen we af op de absolute slotfase: Niskanen die het veld aanvoerde, Poromää die goed volgde en Halfvarsson die het zwaar leek te hebben - bij de Noren leken vooral Golberg en Klaebo nog goed te zijn. Op de laatste klim voerde Golberg het tempo hevig op en dat werd de weinig explosieve Niskanen, Tønseth en Nyenget toch teveel.

Golberg sloeg een gat en sprintte op indrukwekkende wijze naar toch wel verrassend goud, Klæbo hield de Zweden nog net van zich af voor het zilver en Poromää klopte landgenoot Halfvarsson om zo het brons te pakken.