Bortoleto wint eerste F3-hoofdrace van het jaar na tijdstraf Mini

Op het circuit van Bahrein is zondag de eerste hoofdrace van het seizoen in de Formule 3 verreden. Dat werd best een vermakelijke race, net als in de sprintrace van zaterdag werd er flink geknokt, ook om de voorste posities.

Gabriele Mini had de poleposition veroverd in de kwalificatie en vertrok naast Gabriel Bortoleto, gevolgd door Gregoire Saucy, Oliver Goethe, Hugh Barter en Kaylen Frederick. Bortoleto kende een heerlijke start en nam de leiding gelijk in handen, terwijl ook Saucy langs Mini schoof.

Mini sloeg al wel vrij snel terug en pakte de tweede plek weer over van Saucy, terwijl de safety car na zeven ronden de baan betrad: Mari Boya was stilgevallen na een aanvaring met Tommy Smith. Op het moment dat het groen weer gezwaaid werd kreeg Mini een tijdstraf van vijf seconden aan de broek wegens een overtreding van de startprocedure.

Bij de herstart ging Mini langs Bortoleto, die - met Mini's tijdstraf in gedachten - niet al te hevig verdedigde. Saucy moest zijn derde plek wel met hand en tand verdedigen tegen Goethe, die Frederick vrij ver achter zich had. Dat zorgde ervoor dat hij aan kon vallen en met succes: Goethe nam Saucy te grazen.

In de voorlaatste ronde opende Beganovic de aanval op Saucy's vierde plek, met succes, terwijl de sterk naar voren gekomen Luke Browning ook al op Saucy's positie zat te azen. In de slotronde kwamen Smith en Alex Garcia stil te staan en dus kwam de safety car de baan op, waarmee de race praktisch ten einde was.

De timing van de safety car was een tikkeltje onfortuinlijk voor Mini: hij reed op de baan aan de leiding en met zijn vijf seconden tijdstraf zou hij terugvallen naar plek drie, maar met een safety car-situatie werd dat uiteindelijk een achtste plek. Bortoleto pakte de winst, voor Goethe en Beganovic.