Snowboarders en freestyleskiŽrs strijden om wereldtitels slopestyle

In het Georgische Bakuriani zijn de wereldkampioenschappen freestyleskiën en snowboarden in volle gang. Inmiddels zijn de slopestylefinales er afgewerkt, wat hier en daar de nodige vertraging had in verband met de forse wind in de Georgische bergen.

Snowboarden, vrouwen
De beste score in de eerste run werd neergezet door Zoi Sadowski Synnott uit Nieuw-Zeeland, die met 88,78 punten werd beloond. De piepjonge Britse Mia Brookes volgde met 86,41 punten, maar in de tweede en laatste run gooide ze er een uiterst zeldzame cab 1440 melon to stalefish uit en dat - gecombineerd met een verder uitstekende run met onder meer een backside 900 indy - leverde 91,38 punten op. Sadowski Synnott kon dat niet verbeteren en moest genoegen nemen met zilver, voor de 83,05 punten van Miyabi Onitsuka uit Japan. Melissa Peperkamp eindigde met 67,35 punten als tiende.

Snowboarden, mannen
Ryoma Kimata uit Japan scoorde 83,45 punten in de eerste run en ging daarmee aan de leiding, maar de Noor Marcus Kleveland kwam er met 87,23 punten overheen in run twee, waar hij vooral fors beloond werd voor de cab double 1260 melon en de backside double cork 1800 melon. Kimata ging daarin onderuit en bleef zo steken op zilver, de Amerikaan Chris Corning pakte met 82,18 punten het brons. De jonge Nederlander Sam Vermaat werd met 67,68 punten twaalfde, Niek van der Velden (61,06) werd veertiende en Casper Wolf eindigde in de kwalificatie als 32e.

Freestyleskiën, vrouwen
Met onder meer een fraaie left double 1080 safety en een switch left slide to left 450 mute off op de rails scoorde Mathilde Gremaud uit Zwitserland 87,95 punten in de eerste run. Megan Oldham kwam er met 87,75 punten in run twee erg dicht in de buurt, maar de olympisch kampioene werd niet van de troon gestoten en mocht zich ook wereldkampioene noemen. Oldham pakte wel het zilver, voor de Noorse Johanne Killi.

Freestyleskiën, mannen
Birk Ruud domineert tegenwoordig op de big air, maar de Noor liet zien ook op de slopestyle erg goed uit de voeten te kunnen. Run één was prima, run twee was geweldig: de switch left double 1620 mute en left double bio 1800 mute werden erg gewaardeerd en met 90,75 punten pakte Ruud het goud. Zijn landgenoot Christian Nummedal ging er met 87,08 punten met zilver vandoor, voor de 84,33 punten van de Zwitser Andri Ragettli.