WK-drama buiten eigen schuld snowboardcrosser De Blois, Oostenrijks en Tsjechisch goud

In het Georgische Bakuriani hebben 's werelds beste snowboardcrossers gestreden om de wereldtitel. Dat leverde spannende strijd op, maar zeker aan Nederlandse kant ook wel de nodige controverse.

Vrouwen
Manon Petit Lenoir stond voor Frankrijk in de finale, samen met de Amerikaanse Lindsey Jacobellis, Josie Baff uit Australië en de Tsjechische Eva Adamczykova. De beste start was voor Adamczykova, die duelleerde met Petit Lenoir. De Tsjechische werd niet meer bijgehaald en de voormalig olympisch kampioene pakte na 2019 naar tweede wereldtitel, voor Baff en Jacobellis. De Nederlandse Nienke Poll sneuvelde in de eerste ronde.

Mannen
Met Alessandro Hämmerle en Jakob Dusek had Oostenrijk twee finalisten, die werden vergezeld door de Italiaan Omar Visintin en Martin Nörl uit Duitsland. Hämmerle kende de beste start en kreeg Nörl en Dusek achter zich aan, maar ook Visintin deed nog goed mee. Een fel duel tussen Nörl en Hämmerle bracht de Oostenrijker ten val, waarna Dusek op de finish naast Nörl kwam. Terwijl de Duitser 'zijn' titel vierde, kwam Dusek er precíes langs, zo bleek in de finishfoto: de Oostenrijker werd de nieuwe wereldkampioen, Nörl kreeg wel het zilver en brons was voor Visintin.

De Nederlander Glenn de Blois sneuvelde in de kwartfinales: hij werd door Elliott Grondin uit Canada bijna het parcours uit geduwd, wist zich staande te houden en bij de finish zelfs nog nét de benodigde top-2 te halen met een geweldige move, maar werd - later dan de regels voorschrijven - alsnog teruggezet naar de laatste plek omdat hij door de duw van Grondin een poortje gemist zou hebben, iets wat in de herhalingen overigens niet te zien was.