Langlaufster Diggins pakt historische wereldtitel

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste langlaufsters tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten gestreden om de wereldtitel op de tien kilometer vrije stijl. Dat werd een mooie strijd, maar met uiteindelijk een verrassend duidelijke winnares.

Vooraf waren er eigenlijk drie echte favorieten: Ebba Andersson uit Zweden, haar landgenote Frida Karlsson en de Amerikaanse Jessie Diggins. De drie startten binnen drie minuten van elkaar, waardoor goed te volgen was hoe de wedstrijd zich ontwikkelde. Diggins was gelijk al de snelste van de drie, maar na 4,5 kilometer hadden Andersson en Karlsson het gat gedicht naar minder dan twee seconden.

Op het volgende stukje wist Diggins bergop weer een paar seconden te pakken, wat ze na 7,7 kilometer uit had gebreid naar vijf seconden op Karlsson en acht op Andersson. De Amerikaanse staat bekend als een échte vechter, die vaak in de slotmeters nog tijd pakt, en zo geschiedde: ze dook aan de finish 14,0 seconden onder Karlsson's tijd door en zag vervolgens hoe Andersson op 19,5 seconden finishte, waarmee de eerste individuele Amerikaanse wereldtitel langlaufen ooit een feit was.

De rest van het veld kon zich niet meten met de grote drie: Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen was op 35,1 seconden 'best of the rest', haar landgenote Ingvild Flugstad Østberg werd op 46,6 seconden vijfde.