SkiŽr Steen Olsen stunt met World Cup-zege in Californische sneeuwstorm

Nu het wereldkampioenschap alpineskiën erop zit gaat het World Cup-circuit weer volop verder. De mannen zijn afgereisd naar de Verenigde Staten, waar ze de afgelopen dagen in actie kwamen in het naar Palisades Tahoe omgedoopte olympische Squaw Valley in Californië - de vrouwen werkten een wedstrijd af in Zwitserland, waar één van de twee races wegens mist afgelast werd.

Reuzenslalom mannen, Palisades Tahoe
In de eerste run liet Marco Odermatt gelijk zijn klasse zien: de Zwitser was de snelste en zette de Fransman Alexis Pinturault op 0,25 seconden. Rasmus Windingstad volgde verrassend op 0,29 seconden, voor zijn Noorse landgenoot Lucas Braathen (+0,33), de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,40) en Zan Kranjec uit Slovenië (+0,64). Ook de Noren Henrik Kristoffersen (+0,66) en Alexander Steen Olsen (+0,67) zaten er nog lekker bij, net als Loïc Meillard uit Zwitserland (+0,69) en de Oostenrijker Stefan Brennsteiner (+0,74).

Brennsteiner verdedigde in de tweede run in elk geval zijn positie, Meillard leverde er vier in en Steen Olsen haalde na een fout de finish niet. Kristoffersen nam met 0,28 seconden de leiding over, waarna Kranjec een run vol problemen afsloot met tien plekken verlies. Met 0,73 seconden pakte Schwarz de leiding over, Braathen leverde drie plekken in en Windingstad kwam achter Schwarz terecht. Pinturault ging flink in de fout en zakte vijf plekken, waarna Odermatt het af mocht maken. De wereldkampioen had het zwaar en kwam nét tekort: tweede op 0,03 seconden, achter winnaar Schwarz en voor Windingstad.

Afdaling vrouwen, Crans-Montana
De vroege tijd van de Italiaanse Laura Pirovano leek prima, maar de Zwitserse Priska Nufer dook er wel gelijk 0,05 seconden onderdoor. Het duurde niet lang voor Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen nog eens 0,22 seconden rapper was, waarna zij even later zag hoe Sofia Goggia uit Italië weer vol risico naar de snelste tijd ging: 0,43 seconden sneller. Lang bleef het daarbij, maar als 21e kwam Federica Brignone naar beneden en de Italiaanse nestelde zich op 0,15 seconden op het podium. Mowinckel werd daar zelfs nog vanaf gestoten: Laura Gauché uit Frankrijk pakte op 0,41 seconden de derde plek.

Slalom mannen, Palisades Tahoe
De Fransman Clement Noël was in de eerste run de snelste, hoewel Daniel Yule uit Zwitserland op slechts zeven honderdsten van een seconde volgde. Ook de Duitser Linus Strasser (+0,11), Timon Haugan uit Noorwegen en de Griek AJ Ginnis (beiden +0,19) zaten er zeer dicht bij, net als Loïc Meillard uit Zwitserland (+0,21) en de Noorse wereldkampioen Henrik Kristoffersen (+0,24) - Manuel Feller uit Oostenrijk voerde op slechts 0,47 seconden de rest van het veld aan.

In run twee zakte Feller zes plekken terug, waardoor Alexander Steen Olsen - twaalfde na één run - de leiding pakte in de bijna-sneeuwstorm. Kristoffersen kwam 0,34 seconden tekort en kwam terecht achter Steen Olsen én de Bulgaar Albert Popov, 25e na run één. Meillard leverde zeventien plekken in, Ginnis was één honderdste sneller, waarna Haugen op 0,06 seconden eindigde. Strasser leverde negen plekken in, Yule zakte zelfs 23 plekken terug, waarna Noël het af moest zien te maken. De Fransman maakte het erg spannend en kwam nét tekort: vierde op 0,25 seconden. De Griekse zege voor de opgegroeide Amerikaan Ginnis ging niet door: hij had een poortje gemist en werd gediskwalificeerd, zoals hij zelf wel aan zag komen. De jonge Steen Olsen pakte zo zijn allereerste zege, voor Haugan en Popov - zijn eerste World Cup-podium en de eerste voor Bulgarije sinds Peter Popangelov's elfde en laatste in 1984.