Noren met grote overmacht naar wereldtitel in landenwedstrijd noordse combinatie

In het Sloveense Planica is tijdens het wereldkampioenschap op de noordse sporten de gemengde landenwedstrijd afgewerkt in de noordse combinatie. Dat was een unicum, nadat in 2021 op het vorige WK de vrouwen überhaupt voor het eerst in actie mochten komen.

Schansspringen
Het schansspringen was al een tijdje onderweg, maar de lastige sneeuwomstandigheden op de heuvel zorgden voor meerdere forse valpartijen, waarna men besloot om de boel opnieuw te prepareren en opnieuw te beginnen. Dit keer ging het beter en op de schans deed Noorwegen het het best: Ida Marie Hagen, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber en individueel wereldkampioene Gyda Westvold Hansen pakten de leiding. Bij het langlaufen mocht Japan met Yuna Kasai, Akito Watabe, Ryota Yamamoto en Haruka Kasai vijf seconden na Noorwegen vertrekken, op 25 seconden gevolgd door de Duitse kanshebbers Jenny Nowak, Vinzenz Geiger, Julian Schmid en Nathalie Armbruster.

Precies een halve minuut na Noorwegen kon Oostenrijk er met Annalena Slamik, Johannes Lamparter, Stefan Rettenegger en Lisa Hirner ook aan beginnen, terwijl Italië op 49 seconden nog gevaarlijk was met Veronica Gianmoena en de snelle langlaufers Aaron Kostner, Samuel Costa en Annika Sieff. De Finse mannen Eero Hirvonen en Ilkka Herola behoren ook wel tot de snelste langlaufers, maar hun teamgenotes Minja Korhonen en Alva Thors zijn vooralsnog van een wat minder hoog niveau, dus leek Finland geen echte kansen te maken.

Langlaufen
Langlaufend verloor Yamamoto gelijk al flink wat tijd, hij werd rap gepasseerd door Geiger. Oftebro hield Noorwegen ruim aan de leiding en gaf over aan Hagen, Geiger stuurde Nowak negentien tellen later op pad en Rettenegger tikte Slamik na 35 seconden op weg - de van ziekte teruggekeerde Yamamoto wisselde pas na een minuut. Hagen verdubbelde de Duitse voorsprong en stuurde Hagen op pad, terwijl Armbruster voor Duitsland het parcours betrad. Slamik hield plek drie vast en tikte Hirner het parcours in, terwijl Sieff aangesloten was bij Yuna Kasasi - Gianmoena en Haruka Kasai begonnen aan hun strijd.

Ook met Hansen kwam de Noorse leiding uiteraard niet in gevaar, Riiber kon op pad gaan naar het goud. Armbruster stoomde lekker door en stuurde Schmid na dik veertig tellen op pad om het zilver veilig te stellen, terwijl Hirner teamgenoot Lamparter op weg tikte naar vermoedelijk brons. Even deed Lamparter een dappere poging om het gat naar Schmid te dichten, maar dat zat er toch niet meer in: goud voor Noorwegen, zilver voor Duitsland en brons voor Oostenrijk, terwijl Italië de toch nog wel leuke strijd om de vierde plek won van Japan.