Wereldrecord polsstokhoogspringen er weer aan door Duplantis

In het Franse Clermont-Ferrand was het zaterdagavond weer tijd voor de All Star Perche, het jaarlijkse polsstokhoogspringfeest aldaar. In de zaal kwamen tientallen atleten bij elkaar van veel verschillende niveau's - van Franse clubatleten tot internationale toppers.

De grote publiekstrekker was uiteraard Armand Duplantis. De 23-jarige Zweed domineert het polsstokhoogspringen al de nodige jaren en bracht het wereldrecord de afgelopen drie jaar stapje voor stapje naar 6,20 meter indoor en 6,21 meter outdoor - met dat laatste pakte hij vorig jaar de wereldtitel. In Clermont ging er nog weer een centimeter bovenop: na een mislukte poging op 5,91 meter en geslaagde pogingen op die hoogte en 6,01m, ging de lat op 6,22 meter. De eerste twee sprongen mislukten, maar met een fenomenale derde sprong ging het dak - én het wereldrecord - eraf.

Ondertussen werd in het Britse Birmingham de World Indoor Tour afgesloten, ongeveer het laatste grote evenement voor het EK indoor in Istanbul volgende week. Op de 60 meter maakte thuisfavoriete Dina Asher-Smith daar indruk: ze won in een rappe 7,05 seconden en liet zien in uitstekende vorm te zijn voor het EK - landgenote Daryll Neita werd in 7,13 seconden tweede.

De Britse dames gingen sowieso lekker in Birmingham, waar Kelly Hodgkinson op de 800 meter weer schitterde. De tot volgende week nog altijd maar 20-jarige snelde in 1:57,18 minuten naar een nieuw Brits record, met twee honderdsten van een seconde. Op de 1000 meter deed Laura Muir een gooi naar het wereldrecord, maar daar bleef ze vrij ruim boven: 2:34,53 was voor de Schotse wel de winnende tijd, Maureen Koster werd in 2:37,85 zesde.

De 3000 meter leverde relatief gezien misschien wel de beste prestatie van allemaal op: de Ethiopische Gudaf Tsegay kwam met 8:16,69 minuten slechts negen honderdsten van een seconde tekort voor een nieuw wereldrecord. Bij de mannen leverde Grant Holloway de beste prestatie: de Amerikaanse wereldrecordhouder op de 60 meter horden pakte er de winst in een wederom indrukwekkende 7,35 seconden.