Schansspringer Zyla met prachtige comeback wťťr wereldkampioen

Tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten, gehouden in het Sloveense Planica, is zaterdag in het schansspringen gestreden om de wereldtitel op de kleine schans voor de mannen. Dat werd een heerlijk spannende wedstrijd, hoewel de weersomstandigheden het wel lastig maakten.

In ronde één was het ongemeen spannend, met de leidende positie voor Stefan Kraft uit Oostenrijk, op de voet gevolgd door de Duitsers Andreas Wellinger en Karl Geiger en de Pool Dawid Kubacki. Constantin Schmid uit Duitsland stond op plek vijf, voor thuisfavorieten Anze Lanisek en Timi Zajc, maar ook Michael Hayböck uit Oostenrijk, de Pool Kamil Stoch en de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud deden nog volop mee in de strijd om goud - zoals eigenlijk wel de hele top-15 nog.

De top-10 in de finaleronde werd geopend met de Poolse titelverdediger Piotr Zyla aan de leiding, waarbij Granerud twee plekken inleverde. Stoch kwam achter Zyla terecht, Hayböck verloor zeven plekken en Zajc raakte er drie kwijt. Dat overkwam Lanisek ook, waarmee de vooraf toch niet onrealistische hoop op een thuismedaille definitief de prullenbak in kon.

Schmid hield de schade beperkt tot twee plekken en Kubacki kwam direct achter Zyla terecht, die daarmee met nog drie mannen te gaan nog altijd de leiding in handen had. Geiger nam die tweede plek over en dus was een medaille zeker voor de uitzinnige Zyla, die zag hoe Wellinger het óók niet haalde. Zo stond alleen Kraft nog bovenaan de schans, maar de Oostenrijker kon het niet bolwerken: vierde. Wellinger en Geiger vierden met zilver en brons dubbel Duits eremetaal, maar Zyla ging op de schouders als wederom de wereldkampioen - en tóch weer verrassend.