Chinees en Zwitsers aerialsgoud op WK freestyleskiŽn

Op het wereldkampioenschap freestyleskiën in het Georgische Bakuriani zijn de eerste individuele wereldtitels vergeven. Men kwam in actie op de aerials, waarop een paar dagen eerder ook al gestreden werd om de titel in de gemengde landenwedstrijd.

Vrouwen
De Chinese Kong Fanyu moest het nog doen met een vierde plek in de eerste finale, waarin de top-12 van de kwalificatie streed om een plek in de beslissende tweede finale voor de beste zes. In die tweede finale liet Kong echter haar beste sprong zien: een back-double-full-full leverde haar 85,30 punten en het goud op. De Australische Danielle Scott werd met een back-lay-triple-full en 83,84 punten tweede, brons was met 82,84 punten voor de Oekraïnse Anastasiya Novosad en haar back-full-full.

Mannen
Noé Roth uit Zwitserland pakte vier jaar geleden als tiener al eens WK-brons, dit keer zat er nog meer in. Hoewel hij zich als zesde nét wist te plaatsen voor de tweede finaleronde, was hij daarin geweldig sterk: zijn back-full-double-full-full leverde 118,59 punten op en daar kwam niemand meer aan. Goud voor Roth dus, voor de Amerikaan Quinn Dehlinger, die zijn back-double-full-full-full met 114,48 punten beloond zag worden. De Chinees Yang Longxiao pakte met zijn back-full-double-full-full brons met 110,18 punten.

Gemengde landenwedstrijd
De openingswedstrijd van het WK leverde Amerikaans goud op: Ashley Caldwell, Christopher Lillis en Dehlinger kwamen samen tot 331,37 punten. Daarmee was het wel spannend, want Kong, Li Tianma en Yang brachten China met 320,71 punten naar het zilver. Oekraïne pakte op ruime afstand met 255,56 punten het brons dankzij Novosad, Oleksandr Okipniuk en Dmytro Kotovskyi. Het favoriete Zwitserland kon vanwege een trainingsval van Alexandra Bär niet van start gaan.