Zweedse vrouwen en Noorse mannen domineren sprint op WK langlaufen

In het Sloveense Planica zijn de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap noordse sporten en dan specifiek in het langlaufen. De sprint stond op het programma donderdag en werd dit keer afgewerkt in de klassieke stijl.

Vrouwen
Zweden was in z'n geheel wel topfavoriet voor de medailles en dat bleek: met Maja Dahlqvist, Linn Svhan, Emma Ribom en titelverdedigster Jonna Sundling schopten vier van de vijf Zweedse dames het tot de finale. Daarin namen ze het op tegen Kristine Stavås Skistad en Tiril Udnes Weng uit Noorwegen, waarbij vooral Skistad indruk had gemaakt.

In de finale was de pijp echter leeg bij beide Noorse dames, dus werd het een Zweeds feestje. Een onhandige beweging van Svahn bracht niet alleen haar, maar ook Dahlqvist uit de strijd om goud, die tussen Ribom en Sundling ging. Op Sundling stond weer eens geen maat en zij pakte na het vorige WK én de Olympische Spelen wederom het goud, voor Ribom en Dalqvist.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo was de absolute topfavoriet, zeker nadat meerdere outsiders de finale niet eens haalden. In die finale gaf Klæbo halverwege stevig gas en daarbij sloeg hij gelijk een gat dat hem de titel opleverde. Landgenoot Pål Golberg won de zeer spannende sprint om zilver van de jonge Fransman Jules Chappaz, die wel gewoon blij was met brons. De verrassende Tsjech Michal Novak, veteraan Calle Halfvarsson uit Zweden en de Fransman Lucas Chanavat kwamen er niet echt meer aan te pas.