Wagner-baas ruziet met Russische legertop over munitie

Al dagenlang beschuldigt Wagner-baas Prigozhin het Russische leger van het achterhouden van munitie voor zijn huurlingenlegioen. Nu motiveert hij de Russische bevolking - van 'chauffeur' tot 'stewardess' - om hem te hulp te schieten. De oproep laat zien hoe slecht de relatie is tussen de Wagner-baas en het leger van Moskou.

Het hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner heeft zijn landgenoten opgeroepen zijn verzoek om munitie te steunen en druk uit te oefenen op het leger. "Als elke Rus - dit is geen oproep tot demonstraties - (...) gewoon zou zeggen: 'Geef Wagner-munitie' (...) dan zou dat heel belangrijk zijn", zei Wagner-baas Yevgeny Prigozhin in een verspreide geluidsopname. 

De ongewone oproep is een bewijs van de spanning tussen het huurlingenleger en de Russische generale staf. Al dagenlang beschuldigt Prigozhin het Russische opperbevel ervan de huurlingen die vechten voor de stad Bakhmut in Oost-Oekraïne niet van munitie te willen voorzien. In Rusland kan kritiek op het Russische leger worden bestraft met maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Verschillende leden van de oppositie zitten op grond van deze wet gevangen.

In zijn nieuwe audioboodschap riep Prigozhin Russen op, van "chauffeurs" tot "stewardessen" om de kwestie van munitie voor Wagner aan de orde te stellen. "We zullen ze dwingen om ons munitie te geven", zei hij. Dinsdag beschuldigde Prigozhin stafchef Valery Gerasimov en minister van Defensie Sergei Shoigu van het "verraden" van Wagner door niet de verzochte munitie te leveren aan de huurlingen.

Het Russische ministerie van Defensie reageerde dinsdag op deze beschuldigingen met een verklaring waarin de munitie werd omschreven die geleverd zou zijn aan de "vrijwillige aanvalssquadrons" - een naam die het leger lijkt te gebruiken voor Wagner. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gaf aanvankelijk geen commentaar op het conflict.