Schaatser Snellink pakt eindzege in World Cup na diskwalificatie Ghiotto

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is zaterdag de voorlaatste dag van het World Cup-seizoen in het langebaanschaatsen afgewerkt. Ook zaterdag stonden er drie individuele afstanden op het programma, met daarna nog een teamsprint.

1500m vrouwen
Ragne Wiklund maakte een dag eerder al grote indruk met een baanrecord op de drie kilometer, op de halve afstand was de Noorse ook weer ijzersterk. In haar rit tegen Antoinette Rijpma-De Jong reed Wiklund naar een indrukwekkende 1:56,45 minuten, minder dan een halve seconde boven Miho Takagi's baanrecord. Rijpma-De Jong's 1:57,39 bleek uiteindelijk genoeg voor plek twee, Takagi moest in 1:57,59 genoegen nemen met de derde plek. Joy Beune was met 1:57,62 goed voor plek vier, Reina Anema werd negende in 1:59,36 en in de B-groep scoorde Nederland een 1-2'tje: Elisa Dul won in 2:00,58 minuten, voor Myrthe de Boer (2:02,05).

Takagi, die bij alle zes wedstrijden op het podium eindigde, ging er met de eindzege in de World Cup vandoor. Wiklund werd in dat klassement tweede, voor Rijpma-De Jong, die er vorige week niet bij was en zo flink wat punten liet liggen.

500m mannen
Dai Dai N'tab kwam vroeg in actie en zijn uitstekende 34,79 seconden bleef lange tijd bovenaan staan. De Amerikaanse junior Jordan Stolz was met 34,73 de eerste die nog wat harder ging, Yuma Murakami uit Japan snelde na een vlammende opening van 9,45 seconden naar de winnende tijd van 34,69 seconden. Met 34,85 seconden reed Merijn Scheperkamp de vijfde tijd, Janno Botman werd in 35,13 twaalfde en Stefan Westenbroek in 35,44 seconden achttiende. Hein Otterspeer moest uitkomen in de B-divisie, die hij in 35,25 seconden won.

In het eindklassement ging de winst naar de Canadees Laurent Dubreuil, die zaterdag zesde werd. Murakami eindigde als tweede, voor landgenoot Wataru Morishige, en Scheperkamp was op plek zeven de beste Nederlander, voor Botman en Ntab.

5000m mannen
Sander Eitrem nam het op tegen Davide Ghiotto en die twee maakten er een geweldige strijd van. De Noor en de Italiaan bleven elkaar pushen, tot Ghiotto nét een beetje af moest haken: Eitrem won in 6:15,06 minuten en verbrak daarmee het baanrecord van Nils van der Poel - de Zweed reed in november 2021, in wereldrecordvorm, naar 6:15,56. Ghiotto finishte in 6:15,48 minuten, maar werd later gediskwalificeerd omdat hij bij een wissel in de fout was gegaan.

Beau Snellink's 6:21,63 was daardoor goed voor plek twee, voor Bart Swings uit België (6:22,94). Kars Jansman moest het doen met plek elf in 6:31,69 minuten, Jorrit Bergsma had eerder in 6:19,12 de B-groep gewonnen - Lex Dijkstra (6:30,06) en Jordy van Workum (6:30,78) werden daar derde en vierde.

In het eindklassement op de lange afstanden pakte Snellink zowaar de overwinning, geholpen door Ghiotto's diskwalificatie. "Maar laten we eerlijk zijn, Ghiotto verdiende hem wel gewoon natuurlijk", liet Snellink sportief weten. Patrick Roest, afwezig bij het slotweekeinde, eindigde als tweede, voor Eitrem en Ghiotto.

Teamsprint vrouwen
Voor Nederland ging het niet zo best: na een valpartij waren Michelle de Jong, Marrit Fledderus en Isabel Grevelt na een seconde of tien al uitgeteld. De winst ging in 1:27,92 minuten naar het Amerikaanse trio McKenzie Browne, Erin Jackson en Kimi Goetz, voor Brooklyn McDougall, Caroline Hiller en Ivanie Blondin namens Canada (1:28,73). China werd in 1:29,51 derde met Zhang Lina, Jin Jingzhu en Han Mei.

De Amerikaanse ploeg won het eindklassement in de World Cup, voor Canada en China. Nederland pakte in de eerdere twee wedstrijden een eerste en derde plek, maar door de niet-finish in Polen moest Nederland het doen met een zesde plek in het eindklassement.