Schaatsers Stolz en Wiklund schitteren bij World Cup-finale, eindzege Nuis

In het Poolse Tomaszow Mazowiecki is vrijdagavond het laatste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de schaatsers van start gegaan. Op de eerste dag stonden er drie individuele afstanden op het programma, gevolgd door de teamsprint bij de mannen.

1500m mannen
Het spektakel zat hem in de voorlaatste rit: Kjeld Nuis tegen het Amerikaanse wonderkind Jordan Stolz. Ze openden prima en Stolz trok vervolgens geweldig door met een rondje van 25,5 seconden, maar leek vervolgens een klein beetje in te houden. Nuis kwam langszij, maar Stolz had nog flink wat over en knalde er een dijk van een slotronde uit voor een eindtijd van 1:45,44 minuten, een ruime verbetering van Thomas Krol's baanrecord uit 2019. Nuis werd met 1:46,16 uiteindelijk wel tweede, vlak voor de 1:46,30 van de jonge Noor Sander Eitrem. Wesly Dijs zat er prima bij met 1:46,47 en een vierde plek, Krol werd achtste (1:47,03) en Louis Hollaar dertiende (1:47,84). Chris Huizinga reed in de B-groep naar 1:50,46 en een dertiende plek.

Nuis pakte genoeg punten om de eindzege in de World Cup veilig te stellen, alleen de Canadees Connor Howe had hem nog kunnen bedreigen. Dijs eindigde in dat klassement als vierde, achter Stolz.

500m vrouwen
Jutta Leerdam reed tegen de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, de winnares van vorige week, en kon haar uitstekend bijbenen. Kim snelde naar 38,08 seconden, Leerdam noteerde 38,14. De Oostenrijkse Vanessa Herzog dook echter nog onder beide dames door en pakte in 37,96 seconden de winst. De Amerikaanse Kimi Goetz finishte ook in 38,14 seconden, maar was enkele duizendsten langzamer dan Leerdam en werd vierde, met Michelle de Jong op vijf in 38,15. Marrit Fledderus reed in 38,34 naar plek acht, Dione Voskamp werd tiende (38,38) en Naomi Verkerk elfde (38,42).

De eindzege in de World Cup was voor Kim, die de eerste vijf wedstrijden allemaal gewonnen had. Herzog werd uiteindelijk tweede, voor de Amerikaanse Erin Jackson, Leerdam, Goetz, De Jong en Fledderus.

3000m vrouwen
Joy Beune ging weer eens bijzonder snel van start, een gedurfde tactiek die soms haar vruchten afwerpt. Dat was nu ook wel redelijk het geval: op het Poolse ijs had ze het aan het eind weer lastig, maar met 4:08,35 minuten noteerde ze uiteindelijk toch erg knap de derde tijd. De Noorse Ragne Wiklund reed een fenomenaal sterke race en met 4:02,79 knalde ze een dikke seconde van Irene Schouten's baanrecord af. De Tsjechische veterane Martina Sablikova werd in 4:05,67 tweede, Antoinette Rijpma-De Jong noteerde de negende tijd (4:12,30), Robin Groot werd tiende (4:13,26) en Reina Anema twaalfde (4:14,84). Sanne in 't Hof maakte indruk in de B-groep en won daar in een uitstekende 4:07,41.

Wiklund was al zeker van de eindzege in de World Cup op de lange afstanden, waar ze dit seizoen al drie keer eerder won. De Canadese Isabelle Weidemann eindigde daarin als tweede, Beune werd knap derde. Schouten sloeg de laatste twee wedstrijden over en zakte zo naar plek zeven.

Teamsprint mannen
Stefan Westenbroek, Merijn Scheperkamp en Janno Botman reden een prima race, waarin ze met 1:21,61 de vierde tijd noteerden. Dat werd uiteindelijk een podiumplaats, want Japan, dat oorspronkelijk plek drie pakte, werd gediskwalificeerd. Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Antoine Gélinas-Beaulieu waren namens Canada met 1:19,53 ruimschoots het sterkst, voor de 1:20,89 van de Noren Bjørn Magnussen, Henrik Fagerli Rukke en Håvard Holmefjord Lorentzen.

Na tweede plaatsen in beide eerdere wedstrijden was de derde plek voor Nederland genoeg om de eindwinst in de World Cup te pakken, voor Canada en Noorwegen.