Darter Smith wint derde Premier League-avond, Van Gerwen vroeg onderuit

In de OVO Hydro in Glasgow is donderdagavond alweer de derde speelavond van het jaar in de Premier League Darts afgewerkt. Er werd weer een minitoernooitje gehouden en gemiddeld gezien was het niveau nog weer íets hoger dan op de eerdere twee avonden.

Kwartfinales
Michael van Gerwen begon erg matig aan de avond en het duurde niet lang voor hij tegen Nathan Aspinall een 4-1 achterstand aan de broek had. De Nederlander gaf vervolgens even gas met twee twaalfdarters, waaronder één met een 170-finish, en kwam terug tot 5-5, maar in de beslissende leg raakte hij helemaal niks: 6-5 Aspinall.

In een zo nu en dan wel aardig potje verdeelden Dimitri van den Bergh en Peter Wright de eerste acht legs netjes. Met een leg in dertien darts kwam de Belg vervolgens op voorsprong, waarna hij met dubbel-4 en een 64-finish de wedstrijd uitgooide: 6-4.

Michael Smith en Gerwyn Price maakten er een wat gezapig partijtje van, waarbij Smith na een gelijkopgaand begin naar een 5-2 voorsprong ging. Hij had vervolgens wat moeite om het af te maken en liet op 5-3 een sloot matchdarts liggen, maar nadat ook Price kansen liet liggen maakte de wereldkampioen het gewoon af: 6-3.

De laatste kwartfinale ging dan tussen Jonny Clayton en Chris Dobey en werd eigenlijk nooit echt een wedstrijd. Dobey stond zeker niet verkeerd te gooien, maar welgeteld één van zijn tien darts op een dubbel ging raak en dus won Clayton soepel met 6-1 - de eerste Premier League-wedstrijd die de Welshman dit jaar wint.

Halve finales
In de eerste halve finale was Aspinall ook geen best lot beschoren. Hij won toevallig nog wel de eerste leg, maar vervolgens zakte zijn niveau behoorlijk in en Van den Bergh stond de triples er juist uitstekend in te timmeren. In no-time had de Belg de winst dan ook binnen: 6-1.

Smith had het beduidend moeilijker met Clayton, die na het onderling verdelen van de eerste vier legs wegliep naar een 4-2 voorsprong. Met legs van dertien en twaalf darts, inclusief een fraaie 122-finish op de bullseye, kwam Smith echter langszij, waarna het via 5-5 naar een beslissende leg ging. Daarin liet Clayton het net even liggen en met een 76-finish maakte Smith het af.

Finale
Van den Bergh tegen Smith in de finale, waarin de Engelsman ze er geweldig in stond te rammen. Met goed finishen wist de Belg een beetje bij te blijven, maar een strakke 140-finish bracht Smith naar 4-2. Een paar hoge scores later wist Van den Bergh toch nog op 5-3 te komen, maar met de Belg op 77 maakte Smith het via dubbel-10 keurig af: 6-4 en de winst op avond drie was een feit.