Wereldtitel biatleten B° en R°iseland, jacht op zeven keer goud blijft lopen

Tijdens het wereldkampioenschap biatlon in het Duitse Oberhof is donderdag de single mixed-estafette afgewerkt - de estafette waarbij alle teams bestaan uit één man en één vrouw, die beiden om en om twee keer in actie komen.

Met Marte Olsbu Røiseland en Johannes Thingnes Bø in de gelederen was de vraag eigenlijk vrij simpel: met hoeveel voorsprong gaat het Noorse duo goud pakken? De twee begonnen niet al te dominant, maar toch degelijk, waarna Røiseland met tien treffers in haar tweede optreden de leiding pakte. Bø kwam met een hele reeks missers bij zijn liggende schietbeurt in de problemen, maar herstelde zich op de ski's én met vijf staande treffers daarna, waardoor het Noorse goud 'gewoon' binnen was - vijf uit vijf voor Bø inmiddels, met de massastart en mannenestafette nog te gaan.

Lange tijd kwam de concurrentie van twee teams: Lisa Theresa Hauser en David Komatz namens Oostenrijk en Italië met Lisa Vittozzi en Tommasso Giacomel. Die streden uiteindelijk om het zilver en dat werd in de laatste schietbeurt beslist: Giacomel moest zelfs na gebruik van zijn drie extra patronen twee strafrondes lopen, Komatz hield het hoofd keurig koel en bracht Oostenrijk zo verrassend naar zilver. Giacomel hield de rest, aangevoerd door Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson uit Zweden, nog wel achter zich en kon met Vittozzi dus wel het brons vieren.

België was van de partij met Lotte Lie en Florent Claude en deed het niet onverdienstelijk, maar het had beter gekund. Halverwege lag het duo op de tiende plek, maar vooral matig schieten van Claude deed ze uiteindelijk terugvallen naar de zeventiende plaats.