Turks-Syrisch aardbevingsgebied: ruim 20.000 doden, reddingswerk gaat door

Het dodental na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied is opgelopen tot boven de 20.000. Zoals het Turkse staatspersbureau Anadolu meldde, is het aantal voor Turkije alleen al meer dan 17.000.

Er zijn meer dan 3.000 doden gemeld in Syrië. Daar werden drie begraven kinderen uit het puin gered in een dorp ten westen van de stad Idlib. Ook in Turkije hebben reddingswerkers een meisje en haar vader bevrijd in de zwaar beschadigde stad Antakya. In Diyarbakir is vanmorgen een vrouw gered.

Eerdere berichtgeving: Enkele dagen na de aardbeving in het Turks-Syrische grensgebied blijft het aantal slachtoffers stijgen. Tot nu toe zijn er meer dan 17.000 doden gemeld. Tevens zijn er meer dan 66.000 gewonden. De hoop om overlevenden te vinden onder het puin van de talloze ingestorte gebouwen is klein.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door het koude winterweer. Alleen al in Turkije zijn meer dan 100.000 mensen betrokken bij reddingsoperaties. In Syrië heeft het EHBO-konvooi inmiddels een door rebellen gecontroleerd gebied bereikt. De situatie is daar echt rampzalig omdat er maar één grensovergang naar Turkije is. Er zijn regio's in het Syrische rampgebied die gecontroleerd worden door Damascus. Andere regio's zijn in rebellenhanden.

De VN wil zes vrachtwagens met hulpgoederen van de Verenigde Naties door de tot nu toe enige open grensovergang sturen. Door schade aan de wegen hebben de vrachtwagens de oversteek nog niet kunnen bereiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de wegen inmiddels gedeeltelijk hersteld.

Volgens Commissievoorzitter Von der Leyen plant de Europese Unie begin maart een donorconferentie voor de twee landen.