Turkije en Syrië: dodental opgelopen tot 11.000 doden, reddingswerk gaat door

De zoektocht naar overlevenden gaat door in het Turks-Syrische aardbevingsgebied. Het is een "race tegen de klok", zei Tedros, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie. In de vrieskou is de hele nacht zwaar materieel ingezet. Er wordt aangenomen dat veel mensen zijn bedolven onder het puin van de verwoeste gebouwen. 

Volgens de Turkse vicepresident Oktays worden in totaal zo'n 60.000 helpers ingezet - onder wie specialisten uit tal van landen. Vandaag arriveren er meer teams in Turkije. Gisteravond is een 16-jarige meer dan 50 uur na de aardbeving levend onder het puin vandaan gehaald.

Update 16.55 uur: In de aardbevingsgebieden in Turkije en Syrië is het aantal bevestigde doden opgelopen tot zeker 11.000. Volgens de laatste informatie verloren alleen al in Turkije meer dan 8.500 mensen het leven. Er liggen nog duizenden mensen begraven. President Erdogan heeft inmiddels het crisisgebied bezocht. 

Na de zware aardbeving beloofde de Turkse president Erdogan financiële steun, de getroffen gezinnen zullen elk het equivalent van circa 500 euro aan noodhulp moeten krijgen. "Niemand wordt vergeten", zei Erdogan tijdens een bezoek aan de door aardbevingen geteisterde stad Kahramanmaraş in Zuid-Anatolië. Tegelijkertijd gaf hij toe dat er aanvankelijk problemen waren bij het organiseren van hulp na de aardbeving. Sommige getroffenen hadden kritiek geuit dat de autoriteiten te traag optraden.

Eerdere berichtgeving:

Toegang tot rebellengebieden problematisch
Ook in Noordwest-Syrië wachten veel getroffenen nog steeds op hulp. Met name de toegang tot gebieden die gecontroleerd worden door tegenstanders van de regering blijft moeilijk. Volgens de VN onderzoekt het “alle routes” om daar humanitaire hulp te brengen.

Turkse ambassadeur bedankt hulpdiensten
De Turkse ambassadeur ?en, bedankte alle hulpdiensten. In zulke moeilijke tijden is het goed om te weten dat je ook in Europa zonder beperkingen op je vrienden kunt rekenen, zegt hij tegen mediagroep Funke.
Het feit dat ook Griekenland sneller hulp beloofde dan de meeste landen, betekent veel voor het Turkse volk, legt ?en uit. NAVO-partners Griekenland en Turkije ruziën al jaren over de status van Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.

In totaal ruim 9.500 doden
Volgens de laatste gegevens is het bevestigde dodental als gevolg van de aardbevingen gestegen tot meer dan 9.500. Tienduizenden mensen raakten gewond. Volgens de autoriteiten raakten bijna 40.000 mensen gewond. Alleen al in Turkije zijn er bijna 7.000 doden en meer dan 30.000 gewonden geteld.

De Turkse president Erdogan reist vandaag af naar de aardbevingsgebieden in het zuidoosten van het land. Het presidentieel bureau liet weten een beeld te krijgen van de situatie in de provincies Hatay en Kahramanmaras. Beide gebieden zijn zwaar getroffen door de bevingen en hebben duizenden levens geëist. Het hoofd van de grootste oppositiepartij, CHP, Kilicdaroglu, beschuldigde Erdogan van falen. Volgens hem is Erdogan tijdens zijn 20-jarige regering er niet in geslaagd  het land voor te bereiden op een dergelijke aardbeving.
De aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter trof maandagochtend het Turks-Syrische grensgebied. In de uren die volgden, werd de regio getroffen door meer dan 50 naschokken.