Nuis evenaart Wennemars met 6e titel op 1000m, dubbel goud Schouten

In het Heerenveense Thialf is zondag het Nederlands kampioenschappen afstanden afgesloten. Er stonden nog vier reguliere afstanden op het programma, gevolgd door de massastarts, met overal weer startbewijzen voor het WK afstanden als extra inzet naast de nationale titels.

10.000m mannen
In een heerlijke laatste rit namen topfavorieten Patrick Roest en Jorrit Bergsma het tegen elkaar op, waarbij ze lang gelijk op gingen. In de slotronden sloeg Roest echter ongenadig hard toe: hij ging van 28,9 seconden naar 28,6 en 28,4 als rondetijd, om met 28,5 af te sluiten in een heerlijke 12:47,22 minuten. De moegestreden Bergsma werd in 12:50,88 tweede en mag dus wel naar het WK, Kars Jansman moest het doen met brons in 13:05,79 minuten - hij klopte in een onderling duel Beau Snellink op de streep (13:05,98).

5000m vrouwen
Marijke Groenewoud maakte wéér indruk: in pas haar derde vijf kilometer reed ze naar een dijk van een PR in 6:52,37 minuten. Vervolgens reden Irene Schouten en Sanne in 't Hof tegen elkaar en die jutten elkaar flink op, waarbij Schouten een prachtig eindschot uit de hoge hoed toverde en naar de winst snelde in 6:50,36 minuten. In 't Hof vocht zich helemaal leeg voor een WK-plek, met succes: 6:51,79 minuten en plek twee, waardoor ze Groenewoud uit het WK-team stootte.

1000m mannen
Hein Otterspeer rekende in een mooi duel af met Thomas Krol en noteerde met 1;08,08 minuten een rappe tijd, tegen de 1:08,37 van Krol. Dat bleek niet genoeg voor de winst: Kjeld Nuis snelde naar 1:08,04 en pakte zijn zesde nationale titel op de 1000 meter, waarmee hij Erben Wennemars evenaarde. Diens zoon Joep werd overigens fraai vierde in 1:08,43 minuten, wel zes honderdsten van een seconde te langzaam voor een plek op het WK afstanden.

1000m vrouwen
De zussen Antoinette Rijpma-De Jong en Michelle de Jong reden tegen elkaar en dat pakte precies uit zoals te verwachten viel: Michelle met de sterke eerste helft, Antoinette met de sterke tweede helft. Antoinette was de snelste in 1:14,86 minuten, tegen 1:14,96 voor Michelle, maar de winst ging naar Jutta Leerdam: zij was ongenaakbaar en won in 1:13,58 met groot vertoon van macht. Femke Kok moest met 1:15,03 genoegen nemen met plek vier, dus Leerdam en de De Jong-zussen mogen naar het WK.

Massastart mannen
Het grote blok van Jumbo-Visma werkte volle bak voor kopman Jorrit Bergsma en dat pakte perfect uit. Bergsma trok ten strijde met onder meer Chris Huizinga, die daarna wat afstopwerk kon verrichten. Bergsma reed vervolgens overtuigend naar de titel, terwijl teamgenoot Harm Visser ook nog naar plek twee sprintte, voor Bart Hoolwerf.

Massastart vrouwen
Misschien wel de meest overzichtelijke wedstrijd van allemaal: Irene Schouten ging er na een ruime minuut vandoor en het peloton ging op pauze. Schouten zagen ze alleen nog maar in de verte en zij reed dan ook naar de Nederlandse titel, waarna ploeggenotes Marijke Groenewoud en Elisa Dul nog naar het zilver en brons sprintten ook.