Ford vanaf 2026 als motorbouwer voor Red Bull weer actief in de F1

De Amerikaanse autofabrikant Ford keert na ruim 20 jaar terug in de Formule 1. Het traditionele merk zal voor het seizoen 2026 weer deel uitmaken van de raceserie, zo maakte het bedrijf bekend. Ford gaat een samenwerking aan met Red Bull.

"Het is goed om terug te zijn", aldus een tweet van motorsportdivisie Ford Performance. Bedrijfsbaas Bill Ford sprak over het begin van een "opwindend nieuw hoofdstuk". Een belangrijke reden voor de terugkeer van Ford is de elektrificatie van de F1. De gewenste CO2-neutraliteit vanaf 2030 en het aanboren van nieuwe markten, met name de grotere aanwezigheid op de Amerikaanse thuismarkt, zouden voor meer argumenten hebben gezorgd. Formule 1-baas Domenicali en FIA-president bin Sulayem verwelkomden de Amerikaanse fabrikant.

Bij de presentatie van de nieuwe Formule 1-racewagen in New York kondigde wereldkampioen Red Bull aan dat ze vanaf 2026 Ford-motoren in gebruik gaan nemen – net als het zusterraceteam Alpha Tauri. Het contract loopt in ieder geval tot eind 2030, aldus het bedrijf.

De terugkeer van Ford werd vooral mogelijk gemaakt door de hervorming die over drie jaar van kracht wordt. De toekomstige hybride motoren zullen draaien op 100% duurzame brandstof. De verbrandingsmotor in de unit mag maar 50 procent van het vermogen bijdragen, de rest is elektrisch.

Ford was in 2004 voor het laatst vertegenwoordigd in de Formule 1 als motorfabrikant van het Jordan-team. Met in totaal 176 Grand Prix-overwinningen is het Amerikaanse bedrijf de derde meest succesvolle motorfabrikant in de all-time lijst achter Ferrari en Mercedes-Benz.