Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen om cholera-uitbraak in Malawi

Malawi kampt op dit moment met de ernstigste cholera-uitbraak in 20 jaar. Ruim 33.500 mensen raakten besmet, meer dan 1000 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Het Rode Kruis investeert daarom extra in de hulpverlening om zeker 2 miljoen mensen te helpen.

Precies een jaar geleden registreerden de gezondheidsdiensten een eerste patiënt met cholera. Sindsdien verspreidde de ziekte zich naar alle 29 districten van Malawi. Zo’n 10 miljoen mensen lopen kans besmet te raken, onder hen 5 miljoen kinderen.

Hoog sterftecijfer is zorgelijk
Volgens de meest recente cijfers raakten tot nu toe tenminste 33.608 mensen besmet met cholera. Voor 1093 van hen was dit fataal. Dat betekent een sterftecijfer van 3,25 procent en dat is flink hoger dan een ‘acceptabel’ sterftecijfer van minder dan 1 procent, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie dat berekent. Die situatie is erg zorgelijk en daarom is hulp nodig.

Het Malawische Rode Kruis helpt mensen door hen ORS te geven, een oplossing van zouten en suikers die uitdroging helpt voorkomen. Daarnaast zorgen vrijwilligers in getroffen gebieden voor een veilige (schone) watervoorziening en werkende toiletten. Zij gaan van huis tot huis en geven voorlichting om te zorgen dat de verspreiding van de ziekte stopt. Zeker met het regenseizoen op komst is dit erg belangrijk.

Miljoenen nodig voor ondersteuning
Er is 5,2 miljoen euro nodig om het Malawische Rode Kruis te ondersteunen. Met gebundelde krachten wil het Malawische Rode Kruis 15 getroffen districten en ruim 2 miljoen mensen bereiken met hun hulpverlening. De focus ligt daarbij op preventie en het voorkomen van de verdere verspreiding van cholera.