Australian Open-titel voor Australisch wildcardduo

Op de Australian Open zijn alle titels in het dubbelspel vergeven. Zondagochtend werd de laatste van de dubbelfinales gespeeld, die in het vrouwendubbelspel. Vooral bij de mannen konden de thuisfans echter juichen: een Australisch wildcardduo ging er met de titel vandoor.

Rinky Hijikata en Jason Kubler kwamen beiden nog nooit verder dan hier en daar een gewonnen partijtje op een Grand Slam-toernooi, zeker Hijikata had nog nooit echt een succes geboekt. Samen ging het echter geweldig in Melbourne, waar ze onder meer ranglijstaanvoerders Wesley Koolhof en Neal Skupski opzij schoven. In de finale speelden ze tegen de eerste Monegaskische Grand Slam-finalist ooit, Hugo Nys, en diens Poolse kompaan Jan Zielinski. Die konden het de Australiërs in set twee nog wel lastig maken, maar niet lastig genoeg: 6-4, 7-6 (4) en de stunt was compleet.

Bij de vrouwen was het juist een ander verhaal: Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova wonnen de vorige twee Grand Slam-toernooien en waren in Melbourne als eerste geplaatst. In de finale stond het Tsjechische duo tegenover de Japanse dames Shuko Aoyama en Ena Shibahara, die echter niet al teveel weerstand konden bieden: 6-4, 6-3 en de titel was binnen voor het Tsjechische duo, dat alleen in ronde één een set verloor - elke andere set in het toernooi werd zelfs vrij makkelijk gewonnen.

In het gemengd dubbelspel stond het Braziliaanse duo Luisa Stefani/Rafael Matos tegenover veteranen Sania Mirza en Rohan Bopanna uit India. Het was het laatste Grand Slam-toernooi voor Mirza, die in 2009 al de titel pakte met Mahesh Bhupathi, maar haar zevende Grand Slam-titel kwam er niet: Stefani en Matos waren met 7-6 (2), 6-2 te sterk.