Atleten trappen jaar af met World Indoor Tour in Karlsruhe

In het Duitse Karlsruhe is vrijdagavond het indooratletiekseizoen wat het hoogste niveau betreft afgetrapt. De eerste van zes zogenaamde Gold-wedstrijden in de World Indoor Tour werd er afgewerkt, met alvast wat prima onderdelen en resultaten.

Verspringen vrouwen
Ivana Vuleta begon als favoriete en de Servische maakte die rol waar: met een beste wereldjaarprestatie van 6,76 meter in de eerste van zes pogingen zette ze gelijk een standaard waar verder niemand meer aan kwam, Vuleta zelf ook niet. De Santomese Agate de Sousa pakte met 6,66 meter de tweede plek, vier centimeter beter dan de Duitse Maryse Luzolo.

Polsstokhoogspringen mannen
Zonder wereldrecordhouder Armand Duplantis was het niveau wellicht minder hoog, de spanning was er een stuk groter om: de Amerikaan KC Lightfoot en de Australiër Kurtis Marschall sprongen in één keer over 5,83 meter, de Griek Emmanouil Karalis deed dat in poging twee. Het was een beste wereldjaarprestatie voor allemaal, maar voor alle drie bleef het daar ook bij en op basis van zijn nul eerdere foutsprongen was de winst voor Lightfoot, voor Marschall en Karalis. De Nederlander Menno Vloon werd met 5,66 meter zesde.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder was nog niet helemaal op dreef, zo vroeg in het seizoen, en werd met 18,76 meter vierde. De winst was voor de Portugese Auriol Dongmo, die de kogel in poging vier naar 18,90 meter stootte. De Canadese Sarah Mitton werd met 18,88 meter tweede, voor de 18,77 meter van de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd.

400m mannen
Er werden twee races gelopen, gewonnen door de Belg Alexander Doom (46,68) en de Deen Benjamin Lobo Vedel (46,45). In beide races liep ook een Nederlander mee, waarbij Tony van Diepen het snelst was met 47,15 seconden en een derde plek. Liemarvin Bonevacia werd in de andere race vierde in 47,46 seconden.

1500m mannen
De wedstrijd begon met een redelijk tempo en vooral in de slotfase ging dat omhoog dankzij George Mills. De jonge Brit schoot er vandoor en liep zeer overtuigend naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 3:35,88 minuten, voor de Portugees Isaac Nader (3:37,29) en de Italiaan Federico Riva (3:37,36).

Hinkstapspringen vrouwen
Het werd een Cubaans feestje, met winst voor Liadagmis Povea met een beste wereldjaarprestatie van 14,64 meter in de derde poging. Haar jonge landgenote Leyanis Perez-Hernandez werd met 14,45 meter tweede, voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (14,41 meter).

800m vrouwen
Een race met een lekker tempo en vervolgens vooral een zinderende finish: Freweyni Hailu uit Ethiopië leek de winst te pakken, maar de Sloveense Anita Horvat troefde haar in een geweldige finish nét af. Horvat won met een beste wereldjaarprestatie van 2:00,44 minuten, twee honderdsten van een seconde voor Hailu en met de Zwitserse Lore Hoffmann op plek drie (2:01,40).

60m horden mannen
Het werd een heerlijke strijd tussen twee Spanjaarden, met twee duizendsten van een seconde gewonnen door Enrique Llopis: 7,561 tegen de 7,563 van Asier Martinez. De Pool Jakub Szymanski werd met 7,60 seconden derde.

3000m mannen
Ook hier lag het tempo er lekker bij in vooral de slotfase, waarbij de Belg Robin Hendrix af leek te stevenen op een toch wel verrassende zege. Hij werd echter nog nét gepasseerd door de pas 17-jarige Ethiopiër Abdisa Fayisa, die in een beste wereldjaarprestatie van 7:40,35 minuten de winst pakte, voor Hendrix (7:40,53) en de Ethiopiër Adisu Girma (7:41,53). Bram Anderiessen werd in 8:04,74 zevende.

60m vrouwen
Wellicht wel de beste prestatie van de avond: de Britse Dina Asher-Smith snelde naar de winst in een nieuw Brits record van 7,04 seconden. Het Poolse sprintkanon Ewa Swoboda werd in 7,09 seconden tweede, voor de Zwitserse Mujinga Kambundji (7,11). Namens Nederland werd N'Ketia Seedo zesde in 7,25 seconden, dezelfde tijd als in de series. Jamile Samuel ging er daar met 7,46 seconden ook.

3000m vrouwen
De Ethiopische dames voerden het hele veld aan met uiteindelijk de volledige top-5, waarbij wereldindoorkampioene Lemlem Hailu de snelste was in een beste wereldjaarprestatie van 8:37,55 minuten. Werkuha Getachew werd met 8:37,98 net tweede, voor Dawit Seyaum (8:39,20).