Wereldwijd hackernetwerk "Hive Ransomware" opgerold

Veiligheidsdiensten in de VS en Duitsland hebben een wereldwijd netwerk van computercriminelen opgerold. Er is beslag gelegd op een groot aantal servers, data en toegang tot het netwerk.

Dat heeft het Duits parket in Stuttgart bekendgemaakt. De websites van de groep genaamd 'Hive Ransomware' zijn geblokkeerd. Volgens de informatie waren de hackers verantwoordelijk voor meer dan 1.500 ernstige cyberaanval en wereldwijd, ook op bedrijven. Volgens schattingen van onderzoekers zou de schade aan de getroffen bedrijven en openbare instellingen 'in de miljarden lopen'.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie in Washington zei dat het netwerk meer dan 100 miljoen dollar aan losgeld had ontvangen. Ziekenhuizen, schooldistricten, financiële firma's en belangrijke infrastructuur in meer dan 80 landen werden getroffen. In Washington bedankte de Amerikaanse procureur-generaal Garland de internationale partners – vooral Duitsland en Nederland – voor hun grensoverschrijdende samenwerking.

In Nederland gijzelde Hive de gegevens van zeker vijf bedrijven, waarvan MediaMarkt de bekendste is.

De federale politie van de FBI en de geheime dienst in de VS, evenals het openbaar ministerie in Stuttgart, het hoofdbureau van politie in Reutlingen en de federale recherche in Wiesbaden in Duitsland waren betrokken bij het onderzoek naar 'Hive'.