Anonieme verkopen kunst Hunter Biden zet Republikeinen op scherp

Tot $ 225.000 betalen voor een abstract kunstwerk van Hunter Biden? De zaken van de zoon van de president zijn de Amerikaanse Republikeinen een doorn in het oog. Ze eisen duidelijkheid over de anonieme kopers van de werken. De Trump-partij vermoedt dat er corruptie achter zit.

In het kader van hun onderzoek naar de familie van de Amerikaanse president Joe Biden willen de Amerikaanse Republikeinen nu informatie over de kunstverkopen van zijn zoon Hunter. De Republikeinse voorzitter van de 'Key Committee on Oversight and Reform', James Comer, schreef in een woensdag gepubliceerde brief aan de New Yorkse galeriehouder Georges Bergès dat hij de gegevens wil van de anonieme kopers van Hunter Biden-kunstwerken die in de galerie worden tentoongesteld. Hoewel Hunter Biden een onervaren kunstenaar is, heeft hij exorbitante bedragen ontvangen voor de verkoop van zijn kunstwerken. De deal van Bergès met Hunter Biden roept vragen op over de vraag of de familie Biden 'opnieuw' invloed verkoopt.

Bergès schreef dat de kunstwerken van Hunter Biden tussen de $ 55.000 en $ 225.000 zouden moeten opleveren, schreef Comer. Het is volgens hem zorgwekkend dat de zoon van president Biden de ontvanger is van anonieme transacties van grote bedragen zonder verantwoording, zei hij. "De identiteit van de kopers blijft onbekend, en u schijnt de enige te zijn die van deze lucratieve transacties op de hoogte is." 

Op Twitter voegde Comer eraan toe: "Waarom zou iemand Hunter Biden zoveel dollars betalen voor een kunstwerk dat waarschijnlijk waardeloos is? Hij is geen Pablo Picasso." Hunter Biden had in november 2021 zijn eerste tentoonstelling bij Georges Bergès Gallery in New York. De New York Times schreef destijds dat het werk meer betekenis had dan het werk van een amateur, maar dat niemand 'groen van jaloezie' zal worden.

In de uit de hand gelopen verkiezingsstrijd van 2020 besteedde het kamp van toenmalig president Donald Trump veel aandacht aan de nevenfuncties en perikelen van Hunter Biden. Joe Biden heeft een verklaring gegeven voor de lucratieve functie van Hunter Biden in de raad van commissarissen van het Oekraïense gasbedrijf Burisma - terwijl Joe Biden vice-president was onder president Barack Obama. Trump heeft ook herhaaldelijk de drugsverslaving van Hunter Biden onder de aandacht gebracht.

Comer schreef verder dat zijn commissie 'de macht' van president Biden en zijn familie in binnen- en buitenland onderzoekt. Volgens hem profiteert de familie Biden al 10 jaar van de politieke functies van Joe Biden.


Haiku kunstwerk Hunter Biden ( Afbeelding: Georges Berges gallery via Instagram)
'Haiku' van Hunter Biden ( Afbeelding: Georges Berges gallery via Instagram)