Snowboarders en freestyleskiŽrs op Laax Open geteisterd door wind

Voor de liefhebbers van de freestylesporten keren we de blik even op Zwitserland, want daar werd het befaamde Laax Open weer afgewerkt. Dit keer niet alleen voor snowboarders, maar ook de freestyleskiërs mochten - in elk geval op de slopestyle - meedoen, terwijl de halfpipeskiërs een World Cup in Calgary afwerkten.

Snowboard slopestyle mannen
Marcus Kleveland scoorde een fraaie 83,61 punten in zijn eerste run en dat bleek genoeg voor zijn eerste overwinning op het Laax Open - run twee werd een ererondje. De Amerikaan Dusty Henricksen wipte met 82,45 punten naar de tweede plek in run twee, terwijl de Zweed Sven Thorgren met 80,23 punten het podium mocht completeren. Sam Vermaat eindigde als zeventiende, Niek van der Velde werd 35e en Casper Wolf 49e.

Snowboard slopestyle vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott kwam als tweede de finale in, maar trok er net wat extra's uit: 81,30 punten in run één, maar ook haar 80,96 punten uit run twee zou goed genoeg zijn geweest voor de winst. De pas 16-jarige Britse Mia Brookes pakte met 79,91 punten de tweede plek, voor de dubbel zo oude Oostenrijkse Anna Gasser (77,05). Melissa Peperkamp strandde op plek elf in de halve finales.

Snowboard halfpipe mannen
De finales werden vanwege de veel te harde wind geannuleerd, waardoor de kwalificaties als wedstrijduitslag genomen werden. Dat leverde een overwinning op voor de Japanner Ruka Hirano, die tot 95,25 punten was gekomen. De Australiër Scotty James benaderde hem met 95,00 punten, terwijl er met Yuto Totsuka (91,50) nog een Japanner op het podium kwam te staan.

Snowboard halfpipe vrouwen
Ook bij de vrouwen werd de kwalificatie gewonnen door een lid van het Japanse team: Mitsuki Ono scoorde 89,50 punten en was daarmee nipt beter dan de 89,00 van de Chinese Wu Shaotong. Met 82,50 punten keerde de Amerikaanse Maddie Mastro weer eens terug op het podium op de derde plek, vlak voor de Spaanse veterane Queralt Castellet.

Freestyleskiën slopestyle mannen
Voor het eerst deden de freestyleskiërs mee in Laax en dat leverde een thuiszege op: Andri Ragettli scoorde 79,08 punten en ging er met de overwinning vandoor. De Amerikaan Alexander Hall pakte met 76,81 punten de tweede plek, voor de Noor Birk Ruud en diens 75,63 punten.

Freestyleskiën slopestyle vrouwen
Vanwege de alsmaar sterker wordende wind moest de vrouwenfinale helaas afgelast worden, waardoor de uitslagen van de halve finales als resultaat werden gepakt. Zo ging de winst naar de Noorse Johanne Killi en haar 85,65 punten, voor de Zwitserse Sarah Höfflin (81,53) en de Française Tess Ledeux (80,21).