Ogier domineert Rallye Monte Carlo en opent seizoen met zege

In en rond Monte Carlo is het wereldkampioenschap rally de afgelopen dagen van start gegaan. De traditionele Rallye Monte Carlo trapte het nieuwe seizoen af, met de droogste editie in een decennium - er viel nagenoeg geen enkele keer sneeuw.

Op dag één waren er hier en daar wat relatief kleine problemen: Elfyn Evans en navigator Scott Martin kampten met een lekke band onder hun Toyota, terwijl Sebastien Ogier met Vincent Landais last had van een probleem met de hybride boost in hun Toyota. Ogier domineerde dag één echter wel en stond ruim bovenaan, voor teamgenoot en wereldkampioen Kalle Rovanperä en navigator Jonne Halttunen (+36,0) en de Hyundai van Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (+37,9) - Ott Tänak en Martin Järveoja volgden op 54,2 seconden in de Ford, voor Evans (+1:02,3).

Op de zaterdag viel het wat mee met de problemen, hoewel Ogier nog steeds niet helemaal lekker zat met zijn Toyota. Des te knapper was zijn prestatie: de Fransman, jagend op zijn negende Monte Carlo-zege, hield de schade beperkt en zag Rovanperä naderen tot 16,0 seconden. Neuville schoof op naar de derde plek op 32,0 seconden, de Belg kende een erg lekkere dag, terwijl Evans op 56,5 seconden vóór Tänak (+1:37,3) kwam te staan.

De posities veranderden op de laatste dag niet meer, in elk geval bovenin het klassement. Ogier reed de rally keurig uit en pakte zijn negende overwinning in Monte Carlo, waarmee hij Sebastien Loeb achter zich laat - voor Landais was het zijn eerste zege. Rovanperä won de afsluitende power stage en pakte op 18,8 seconden de tweede plek, voor Neuville (+44,6).