BobsleeŽrs strijden om EK-goud en World Cup-zeges, Duitsers in eigen huis verslagen

In het Duitse Altenberg is gedurende het weekeinde het Europees kampioenschap bobsleeën afgewerkt. Dat was een reguliere World Cup-wedstrijd, maar de Europese deelnemers vormden een eigen ranglijst die dan ook nog telde als EK.

Monobob vrouwen
In run één stond er geen maat op Kaillie Humphries: de Amerikaanse was ruimschoots de snelste en zag hoe alleen thuisfavoriete Laura Nolte met 0,46 seconden binnen een halve tel bleef. Breeana Walker uit Australië deed het prima met plek drie (+0,59), voor de Chinese Qing Ying (+0,76) en Andreea Grecu uit Roemenië (+0,86).

Grecu leverde in run twee haar plek op 0,03 seconden in bij de Canadese Cynthia Appiah, waarna Ying met 0,17 seconden haar positie verdedigde. Walker maakte onderin een foutje, maar was wel 0,36 seconden sneller en was zeker van haar eerste World Cup-medaille. Nolte haalde met 0,76 seconden voorsprong flink uit en legde de druk bij Humphries, maar die was niet onder de indruk: winst met 0,52 seconden voorsprong.

Tweemansbob mannen
Verrassend genoeg werd de snelste tijd in run één neergezet door de Zwitser Michael Vogt, met remmer Sandro Michel achter zich. De Duitser Francesco Friedrich volgde met Alexander Schüller op 0,03 seconden, met landgenoten Johannes Lochner en Erec Bruckert op 0,10 seconden. Verder stonden alleen de Britten Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,20) in de buurt, de door Christoph Hafer en Tobias Schneider (+0,40) aangevoerde rest moest hopen op fouten van de mannen bovenaan.

Hafer behield in de tweede run zijn positie en zag vervolgens hoe Hall nog eens 0,31 seconden sneller ging. Lochner was op zijn beurt weer 0,44 seconden sneller en deed zo een flinke gooi naar de winst; hij ging met 0,38 seconden in elk geval Friedrich voorbij. Vogt wist de droomzege nét niet binnen te halen, maar de Zwitser pakte op 0,05 seconden samen met Michel wél verrassend zilver in de World Cup én het EK, achter winnaar Lochner en voor Friedrich.

Tweemansbob vrouwen
In de eerste run was de Amerikaanse slee van Kaillie Humphries weer de snelste, met remster Kaysha Love achterin de slee. De Duitse Laura Nolte volgde, met Neele Schuten achter zich, op 0,19 seconden, voor landgenote Kim Kalicki en remster Anabel Galander (+0,26). De Zwitserse Melanie Hasler stond met Nadja Pasternack op 0,35 seconden, voor de Roemeense Andreea Grecu en remster Teodora Vlad.

Grecu verdedigde haar plek in de tweede run in elk geval, waarna Hasler nog eens 0,59 seconden sneller ging. Kalicki kwam 0,06 seconden achter de Zwitserse slee terecht, maar met 0,55 seconden pakte Nolte de leiding ruim over en met alleen de Amerikaanse Humphries te gaan waren Nolte en remster Schulte alvast zeker van de Europese titel. De World Cup-zege ontging haar wel nét: Humphries won met twee honderdsten van een seconde verschil, voor Nolte en de verrassende Hasler.

Viermansbob mannen
De Britse slee van Brad Hall was in de eerste run het snelst, maar spannend was het wel: de Duitser Francesco Friedrich gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Michael Vogt volgde met de Zwitserse slee op 0,10 seconden, vlak voor de Duitser Johannes Lochner (+0,12). Verder deden ook de teams van de Let Emils Cipulis (+0,26), de Oostenrijker Markus Treichl en de Duitser Christoph Hafer (beiden +0,28) nog prima mee.

Treichl behield in run twee in elk geval zijn positie en liet Hafer met 0,04 seconden achter. Cipulis zakte met 0,35 seconden twee plekken weg, waarna Lochner met 0,08 de leiding pakte. Vogt was onderin bloedsnel en pakte met 0,21 seconden plek één over, maar Friedrich dook daar weer 0,13 seconden onder. Hall mocht proberen zijn zege van een week eerder te evenaren en met een heerlijke run lukte dat: winst met 0,09 seconden en de dubbel in de achtertuin van Friedrich, die tweede werd, en de eerste gouden EK-medaille ooit in de Britse bobsleehistorie.