Verrassende kwartfinalisten op Australian Open

Ook in het mannentoernooi op de Australian Open zijn de eerste vier kwartfinalisten bekend. Rafael Nadal en Daniil Medvedev sneuvelden in de bovenste helft van het speelschema al, waardoor de weg open lag voor wat verrassende namen bij de laatste acht.

De als 31e geplaatste Japanner Yoshihito Nishioka nam het op tegen de Rus Karen Khachanov, als achttiende geplaatst. Die overrompelde de Japanner door hem in de eerste twee sets geen enkele game te gunnen, waarna Nishioka de eer nog wist te redden door er een tiebreak uit te halen in set drie, die hij wel verloor: 6-0, 6-0, 7-6 (4).

De Amerikaan Sebastian Korda, als 29e geplaatst, speelde tegen de als tiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz. Dat werd een spannende partij, waarin het vier sets lang alle kanten op ging. In de vijfde set was een tiebreak nodig, die lange tijd spannend was en waarin Korda ietwat verrassend wist te winnen: 3-6, 6-3, 6-2, 1-6, 7-6 (7).

Stefanos Tsitsipas is als nummer drie van de plaatsingslijst de hoogst overgebleven speler in het slagveld van de top-20, waarvan er überhaupt nog maar vijf over zijn. De Griek had het zwaar met de Italiaan Jannik Sinner (15), maar wist hem na vijf sets uiteindelijk toch op de knieën te krijgen: 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3.

Tsitsipas neem het in de kwartfinales op tegen dé sensatie van het toernooi: de jonge Tsjech Jiri Lehecka, de nummer 71 van de wereld. Die won tot een goede week geleden nog nooit een Grand Slam-wedstrijd, maar zegevierde in ronde drie tegen de als elfde geplaatste Brit Cam Norrie en schakelde zondag zelfs de als zesde geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime uit: 4-6, 6-3, 7-6 (2), 7-6 (3).