Kriechmayr wint eerste afdaling op legendarische Streif in KitzbŁhel, Goggia wint in Cortina

De toppers in de World Cup alpineskiën zijn vrijdag weer in actie gekomen en wel op de afdaling. De vrouwen gingen naar beneden op de lastige Olympia delle Tofane in Cortina d'Ampezzo, de mannen werkten de eerste van twee afdalingen op de legendarische en beruchte Streif in Kitzbühel af.

Afdaling mannen, Kitzbühel
Op de legendarische Streif was de Amerikaan Travis Ganong degene die de wedstrijd opende en dat deed hij met een uitstekende tijd. Pas de negende starter, Niels Hintermann uit Zwitserland, wist hem van de eerste plek te stoten. Enige tijd later kwam thuisheld Vincent Kriechmayr de piste af en die deed het nog beter: 0,31 seconden rapper dan Hintermann, nadat de Italiaan Dominik Paris er al een spektakelstuk van had gemaakt en nét tekort kwam.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde leek op weg op Kriechmayr's tijd serieus aan te vallen, maar ging bij de laatste bochtenserie bijna hard onderuit. Hij bleef wonderbaarlijk overeind, maar moest het doen met een zestiende plek. Tot laat bleven er rappe tijden komen, maar de man die Kriechmayr's tijd écht bedreigde was bepaald niet verwacht: Florian Schieder uit Italië kwam nog nooit verder dan een paar dertiende plekken in de World Cup, maar op 0,23 seconden werd hij vrijdag ineens tweede, achter Kriechmayr en voor Hintermann.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
De Amerikaanse Breezy Johnson opende het bal en had even de snelste tijd in handen, tot Sofia Goggia naar beneden kwam. De Italiaanse knalde weer eens stevig de piste af en was bijna een seconde sneller, waarna ze zag hoe de Duitse Kira Weidle haar tot op 0,36 seconden benaderde.

Kort na Weidle kwam tweevoudig wereldkampioene Ilka Stuhec naar beneden en de Sloveense was ouderwets goed, maar nét niet goed genoeg: tweede op 0,13 seconden. Die positie hield ze ook vast, met Weidle op plek drie. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin pakte op 0,50 seconden een uitstekende vierde plek, drie honderdsten voor de Zwitserse Lara Gut-Behrami.