Actrice Gina Lollobrigida (95) overleden, eerste sekssymbool Europese cinema

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida is op 95-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau ANSA. Zij werd in de jaren 50 beroemd als actrice en ze werd al snel een mediterraans sekssymbool. Later werd ze ook fotograaf en beeldhouwster. Zo meldt het AD.

Gina Lollobrigida, wier eigenlijke naam Luigina Lollobrigida was, werd geboren op 4 juli 1927 in Subiaco Italië en was een Italiaanse actrice, die in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw haar grootste bekendheid kreeg door haar rollen in een aantal Hollywoodfilms. Zij was een generatiegenote van Marilyn Monroe, en werd beschouwd als de Europese en Italiaanse tegenpool van deze Amerikaanse ster. Als Italiaanse in Hollywood effende zij het pad voor haar landgenote Sophia Loren, die haar korte tijd later zou volgen en die haar faam nog zou overtreffen.

Haar groeiende naambekendheid lag aan de basis van een aantal verschijningen in Italiaanse romantische komedies. Die films werden door sommige filmcritici als van mindere kwaliteit beschouwd, maar ze droegen wel bij aan haar populariteit bij het grote publiek. Een van die lichte komedies heette Miss Italia (1950). In Italië groeiden vooral 'Pane, amore e fantasia' (1953) en het vervolg 'Pane, amore e gelosia' (1954) uit tot grote kaskrakers. Een van de Engelse titels van de film 'La donna più bella del mondo' (The World's Most Beautiful Woman) uit 1955 werd ook haar bijnaam.

Tegelijk werd ze ook buiten Italië ontdekt. In 1952 werd ze voor het eerst gevraagd door Franse cineasten: ze werd twee keer aan steracteur Gérard Philipe gekoppeld. In de succesrijke film 'Fanfan la Tulipe' (Christian-Jaque) misleidde ze hem als waarzegster. In René Clairs komedie 'Les Belles de nuit' was ze een van Philipe's droomvrouwen. Een jaar later volgde haar Amerikaanse filmdebuut met John Hustons avontuurlijke komedie 'Beat the Devil', waarin ze de vrouw van Humphrey Bogart vertolkte. In de tragikomedie 'Trapeze' (1956) streden trapeze-artiesten Tony Curtis en Burt Lancaster om haar hand.

Ze werkte drie keer samen met Jean Delannoy. Vooral haar optreden als de beeldschone en sensuele zigeunerin Esmeralda aan de zijde van 'bultenaar' Anthony Quinn in het op het gelijknamige werk van Victor Hugo gebaseerde historisch drama 'Notre-Dame de Paris' (1956) werd een enorm succes. 

Een van haar weinige latere rollen speelde ze in het drama 'Un bellissimo novembre' (Mauro Bolognini, 1969). Ze was Cettina, een levenslustige en sensuele 40-jarige vrouw, die speels inging op de avances van haar 17-jarig neefje. Daarna speelde ze nog in een handvol films. In de jaren tachtig speelde ze gastrollen in 'Falcon Crest' en 'The Love Boat' en een kleine rol in de miniserie 'Deceptions'.

In 1985 werd ze door de Franse president François Mitterrand opgenomen in het Legioen van Eer. In 2018 kreeg ze voor haar filmcarrière een ster op de Hollywood Walk of Fame.