James Webb-telescoop ontdekt exoplaneet

De James Webb Space Telescope heeft zijn eerste exoplaneet ontdekt. Het bestaan van de exoplaneet "LHS 475" was al eerder vermoed, en nu voor het eerst bevestigd met behulp van de telescoop, aldus het Amerikaanse ruimteagentschap NASA.

"LHS 475" heeft bijna precies dezelfde diameter als onze aarde en is ongeveer 41 lichtjaar van ons verwijderd. Het is nog onduidelijk of de exoplaneet een atmosfeer heeft die lijkt op die van onze aarde. Lange tijd kenden astronomen alleen de planeten die rond onze zon draaien. De eerste exoplaneten - hemellichamen die meestal rond een ster buiten ons zonnestelsel draaien - werden pas begin jaren negentig bevestigd. NASA-experts schatten dat er honderden miljarden exoplaneten zijn in ons sterrenstelsel, de Melkweg.

De "James Webb"-telescoop is gezamenlijk gebouwd door de ruimteagentschappen in Europa (ESA), de VS (NASA) en Canada (CSA) en werd eind 2021 de ruimte in gelanceerd aan boord van een Ariane-lanceervoertuig vanaf de Europese ruimtehaven in Kourou in Frans-Guyana. Wetenschappers hopen dat de beelden van de telescoop inzicht geven in de tijd na de oerknal zo'n 13,8 miljard jaar geleden. 

De eerste beelden van de telescoop werden vrijgegeven in de zomer van 2022 en gaven de diepste en meest gedetailleerde inzichten in de ruimte tot nu toe. De ontwikkeling van de "James Webb" duurde ongeveer 30 jaar en kostte ongeveer 10 miljard dollar. Het volgt de Hubble-telescoop op, die meer dan 30 jaar in gebruik is geweest.