Duitse bobsleeŽrs pakken vier uit vier in 'Nederlandse Alpen'

's Werelds beste bobsleeërs hebben dit weekeinde hun eerste World Cup-wedstrijden van het kalenderjaar 2023 afgewerkt. In het Duitse Winterberg in de ; Nederlandse Alpen' stonden weer vier wedstrijden op het programma. Een Duitse baan, en dus Duits succes: vier uit vier, met nog wat overige podiumplaatsen erbij.

Monobob vrouwen
In de eerste run was Melanie Hasler uit Zwitserland het snelst, ietwat verrassend. De Duitse Lisa Buckwitz gaf voor eigen publiek drie honderdsten van een seconde toe en werd gevolgd door de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,14), die op haar beurt weer één honderdste van een seconde sneller was dan de tweede Duitse, Laura Nolte.

In de tweede run wist Nolte overtuigend haar positie vast te houden en wipte over Humphries heen, die 0,18 seconden toe moest geven. Buckwitz maakte flink wat fouten en verloor met 0,23 seconden zelfs drie posities, waarna Hasler het af mocht maken. De Zwitserse begon met een prima start, maar verloor daarna het tempo en raakte met 0,29 seconden zes plekken kwijt. Nolte pakte de winst, voor Humphries en de Duitse Kim Kalicki, die na één run nog vijfde stond.

Tweemansbob, mannen
Niet verrassend stond Duitsland bovenaan na één run, maar dit keer was dat wel met Johannes Lochner en remmer Georg Fleischhauer. Ze hadden 0,10 seconden voorsprong op landgenoten Christoph Hafer en René Sommer, die werden gevolgd door de Britse slee van Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,11) en de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel (+0,14). De doorgaans dominante Duitse slee van Francesco Friedrich en Thorsten Margis stond op 0,32 seconden op plek vijf.

Friedrich was niet fit en verloor in run twee nog een positie, waardoor hij vrijwel zeker buiten het podium belandde: de eerste keer in een tweemansbob in de World Cup in ruim negen (!) jaar. Vogt zette een goede run neer en pakte met 0,56 seconden de leiding en wipte 0,13 seconden over Hall heen. Hafer kwam 0,17 seconden tekort en verloor dus twee plekken, waarna het aan Lochner was. Die verloor onderin nog wat tijd, maar won met 0,14 seconden voorsprong wel, voor Hafer en Hall.

Tweemansbob, vrouwen
Duitsland boven in run één, waarbij Laura Nolte met Neele Schulten de snelste was. Op 0,22 seconden werden ze gevolgd door Lisa Buckwitz en Kira Lipperheide, met Kim Kalicki en Leonie Fiebig op 0,25 seconden. Verder bleef alleen de Amerikaanse Kaillie Humphries met remster Kaysha Love in de buurt (+0,30), de Australische Breaana Walker voerde met Sarah Blizzard de rest aan op 0,63 seconden.

Walker behield in de tweede run haar positie en was dus verzekerd van haar beste World Cup-resultaat ooit in de tweemansbob, maar Humphries ging er wel gelijk 0,61 seconden onderdoor. Kalicki was nog eens 0,23 seconden sneller en zag vervolgens hoe Buckwitz haar met 0,11 seconden voor wist te blijven, waarna Nolte het af mocht maken. Dat gebeurde, zonder grote problemen: Nolte won met 0,35 seconden verschil en voerde zo het gehele Duitse podium aan, een ouderwetse Dreifachsieg.

Viermansbob, mannen
Francesco Friedrich was weliswaar niet helemaal fit, met de oersterke remmers Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller achter zich wist de grootheid toch de snelste tijd te noteren. Landgenoot Christoph Hafer gaf 0,15 seconden toe, de Oostenrijkse slee van Markus Treichl stond op 0,28 seconden keurig op plek drie. Op nog eens één honderdste volgde Michael Vogt met de beste Zwitserse slee, op zijn beurt op één honderdste gevolgd door de derde Duitse slee, met Johannes Lochner aan het roer.

In de tweede run leverden Lochner en zijn mannen op twee honderdsten een positie in bij de Britse slee van Brad Hall, terwijl Vogt en co na een vroege fout met 0,32 seconden achterstand achter beide teams eindigden. Treichl kwam 0,33 seconden tekort en verloor drie plekken, Hafer leverde er ook twee in (+0,12). Friedrich mocht het afmaken en deed dat op fraaie wijze met 0,18 seconden voorsprong, voor Hall en Lochner.