Granerud wint Vierschansentournee op majestueuze wijze

In het Oostenrijkse Bischofshofen is vrijdagavond de Vierschansentournee afgesloten, de belangrijkste wedstrijd in het schansspringen en volgens velen meer waard dan olympisch goud. De strijd was al min of meer beslist, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken aan de Paul-Ausserleitner-Schanze.

De Noor Halvor Egner Granerud ging na de eerste drie wedstrijden in de tournee aan de leiding, en had voor Bischofshofen eigenlijk twee vrij simpele opdrachten: zich op donderdag bij de top-50 kwalificeren voor de wedstrijd, wat met een eerste plek ruimschoots lukte, en in ronde één op vrijdag een normale sprong afleveren.

Dat lukte meer dan ruim: wederom was de Noor de beste, waarmee voor Granerud de eindzege ook wel binnen was. De Sloveen Anze Lanisek, derde in de tournee, kwam tot plek twee, voor de Poolse World Cup-leider Dawid Kubacki, die dan weer de nummer twee in de tourneestand was. De Oostenrijkers Stefan Kraft en Michael Hayböck volgden, voor de Pool Kamil Stoch en de derde Oostenrijker, Jan Hörl.

In de finaleronde wist Hörl zijn positie voor eigen publiek te behouden en ging hij zelfs voorbij aan Stoch. Hayböck nam vervolgens de leidende positie over, maar Kraft ging de mist in en verloor tien posities. Kubacki, die vrijdagochtend voor de tweede keer vader werd, sloot zijn dag en tournee af door zich met de voorlopige eerste plek in elk geval te verzekeren van een podiumplaats.

Lanisek bleef hem net voor, waarna Granerud de eindzege definitief binnen mocht springen. Dat deed hij op majestueuze wijze door het schansrecord te benaderen en met afstand de wedstrijd te winnen, voor Lanisek en Kubacki. Granerud pakte dus de eindzege in de tournee, als eerste Noor sinds Anders Jacobsen in 2007. Kubacki en Lanisek completeerden het podium, allebei op ruime afstand van hun naaste belager.