Klśbo en Karlsson slaan toe met dubbelslag in Tour de Ski in deprimerend Duitsland

In het Duitse Oberstdorf zijn de derde en vierde etappes in de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde in een nogal deprimerende omgeving, het was vooral erg groen en nat, maar het beetje kunstsneeuw dat er lag zorgde wel voor mooie wedstrijden. Etappe drie was een tien kilometer in klassieke stijl met individuele start, etappe vier was een twintig kilometer lange achtervolging in de vrije stijl.

Etappe 3, mannen
Johannes Høsflot Klæbo stond na twee etappes aan de leiding in de Tour en dat wilde de Noor in etappe drie graag zou houden. Hij begon prima en deed mee in de top-5, maar vooral in de tweede helft van de race gaf hij flink gas. Aan de finish noteerde hij de snelste tijd, en het enige gevaar kwam nog van landgenoot Simen Hegstad Krüger. Die was echter 12,4 seconden te langzaam en werd tweede, voor Didrik Tønseth (+22,4), de volgende Noor.

De Italiaan Federico Pellegrino, tweede in het klassement, gaf een ruime minuut toe en werd 21e - niet gek, aangezien hij vooral een sprinter in vrije stijl is. Pål Golberg uit Noorwegen schoof zo met een vijfde plek op naar plek twee in het klassement op 37 seconden van Klæbo, met Krüger drie seconden achter hem op plek drie en Tønseth (+0:57) op de vierde plek. De Zweed Calle Halfvarsson schoof mooi op en nam plek vijf in beslag (+1:11).

Etappe 3, vrouwen
De Noorse Tiril Udnes Weng, Kerttu Niskanen uit Finland en de Zweedse troef Frida Karlsson stonden na twee etappes allemaal op dezelfde tijd bovenaan in het klassement. Daar deed Karlsson in etappe drie wat aan: de Zweedse begon ijzersterk en wist dat op indrukwekkende wijze door te zetten. In de slotkilometer leverde ze nog wel een beetje tijd in, maar de winst was uiteindelijk overtuigend voor haar, 16,6 seconden voor de Finse Krista Pärmäkoski en 18,1 voor Anne Kjersti Kalvå uit Noorwegen. Weng en Niskanen eindigden op 20 en 40,7 seconden als vierde en vijfde.

In het klassement was Karlsson zo doorgeschoven naar de leiding, met twintig seconden voorsprong op zowel Weng als Kalvå. Niskanen volgde op 41 seconden, voor de Duitse Katharina Hennig (+1:23) en de Noorse Lotta Udnes Weng (+1:39), de tweelingzus van Tiril Udnes Weng.

Etappe 4, mannen
Met de uitslag van etappe drie als startlijst begon men aan de twintig kilometer, waar Krüger, Tønseth, Halvarsson en Golberg rap richting Klæbo kwamen - na een goede twee kilometer sloten ze aan en niet veel later was ook de Brit Andrew Musgrave erbij. Een nog veel grotere groep sloot even later ook aan, waardoor de kopgroep nog voor de helft van de wedstrijd bestond uit bijna dertig mannen.

In de vierde van zes ronden voerde Sjur Røthe het tempo even flink op, maar de groep smolt weer grotendeels samen en verder bleef het bij een paar speldenprikken. In de slotronde deden de Noorse kilometervreters nog een laatste poging, maar ze kregen hun landgenoot er niet af. Klæbo sloeg vervolgens toe in de afdaling en pakte een zeer overtuigende zege, voor zijn verrassende landgenoot Sindre Bjørnestad Skar, vooral een erkend sprinter, en Pellegrino, ook met name een sprinter.

Het algemeen klassement wordt uiteraard aangevoerd door Klæbo, die nu twaalf seconden voorsprong heeft op Pellegrino en veertien op Golberg - een ieder's losse tijden van de achtervolging werden gebruikt voor het klassement, waardoor vooral Pellegrino en Skar veel tijd wonnen, zij profiteerden immers van het lage tempo en het zo relatief makkelijk terugkomen van een grote achterstand - Skar staat nu vierde op 32 seconden, dezelfde marge als Krüger.

Etappe 4, vrouwen
Ook hier was de uitslag van etappe drie de startlijst voor etappe vier, en Karlsson leek het even in haar eentje af te willen maken. Twintig kilometer was daar toch wel wat lang voor en halverwege had ze inmiddels gezelschap gekregen van achtervolgers Tiril Weng, Pärmäkoski en Kalvå. Het duurde niet heel lang tot het hoge tempo van Pärmäkoski ervoor zorgde dat Kalvå af moest haken en krap een kilometer later werd op de grote klim ook Weng stevig gelost.

Karlsson en Pärmäkoski bleven over en streden om de winst, waarbij de Zweedse aan de voet van de laatste grote klim het tempo serieus opvoerde. Het duurde niet lang voor Pärmäkoski af moest haken, er stond simpelweg geen maat op Karlsson. Zij pakte ruim de overwinning, Pärmäkoski kwam even later over de finish bollen. Plek drie was op zo'n anderhalve minuut voor Weng, die Kalvå klopte in de sprint.

In het klassement is Karlsson uiteraard nog altijd de leider, Weng staat op 1:28 minuten op de tweede plek, drie seconden voor Kalvå. Pärmäkoski was uiteraard erg snel en schoof zo op naar de vierde plaats op 1:41 minuten, veertien seconden voor landgenote Niskanen. De snelste tijd in de etappe was voor de Amerikaanse Jessie Diggins, die van de 36e plek opschoof naar plaats zestien in het klassement.