Ken Block (55) overleden na ongeluk met sneeuwscooter

Ken Block, een professionele rallyrijder die internetfaam verwierf met zijn verbazingwekkende 'Gymkhana'-stuntvideo's op YouTube, is maandagmiddag overleden bij een sneeuwscooterongeluk in Utah. Hij was 55. Ken laat zijn vrouw Lucy en 3 kinderen na. Blocks 16-jarige dochter Lia is ook coureur.

De dood van Block, die in Park City, Utah woonde, werd bevestigd in een verklaring van zijn bedrijf, Hoonigan Racing.

"Het is met onze diepste spijt dat we kunnen bevestigen dat Ken Block vandaag is overleden bij een sneeuwscooterongeluk", aldus de verklaring van het bedrijf op maandag. “Ken was een visionair, een pionier en een icoon. En vooral, een vader en echtgenoot. Hij zal ongelooflijk gemist worden." 

Op 2 januari rond 14.00 uur ontving het Wasatch County 911 Center een telefoontje waarin een sneeuwscooterongeluk in het Mill Hollow-gebied werd gemeld. Volgens de verklaring reed Block met een sneeuwscooter op een steile helling toen de sneeuwscooter plotseling kantelde en bovenop hem terecht kwam. Hij werd ter plekke overleden verklaard ten gevolge van de bij het ongeval opgelopen verwondingen. Block reed met een groep andere mensen, maar was alleen toen het ongeval plaatsvond, volgens het Wasatch Country Sheriff's Office.

Block, geboren in Long Beach, Californië, in 1967, verhuisde met zijn ouders naar Escondido, waar hij naar de middelbare school ging. "Dat had uiteindelijk een heel grote impact op mijn leven, want ik ben opgegroeid tussen wat uiteindelijk veel professionele skateboarders, snowboarders en surfers zijn geworden, jongens die ik vandaag de dag nog steeds contact mee onderhoud", zei Block in een interview uit 2019. 

Block was in 1994 samen met partner Damon Way medeoprichter van actiesportschoenen- en kledingmerk DC Shoes. Na de verkoop van het bedrijf in 2004 begon Block aan een carrière als professionele rallyrijder. In 2005 werd hij gekroond tot Rally America-rookie van het jaar en eindigde als tweede overall in 2006, 2008 en 2013. Block won tussen 2006 en 2013 ook vijf medailles op de X Games en was in 2010 de eerste Amerikaan die in de wereld reed. Rally kampioenschap.

Over zijn legendarische "Gymkhana Five" in San Francisco in 2012, waarbij de Bay Bridge en grote delen van de stad werden afgesloten, zei Block in het interview met het Henry Ford Museum: "Het legde de lat echt zo hoog en op zo'n geweldig niveau, en daardoor waren we in staat om een van de beste films in de hele serie te maken, denk ik, vanwege de stad, het landschap, de unieke textuur ervan, het water, de bruggen, de natuurlijke heuvels die er waren, en sommige extreem bochtige wegen en steile hellingen. Dat het maakte het op zich al zo cool en uniek."