Tour de Ski start met overtuigende dubbelslag Klśbo, eerste zege Weng

In het Zwitserse Val Müstair, tegen de Italiaanse grens, is de Tour de Ski begonnen, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. In Zwitserland stonden twee etappes op het programma: eerst een sprint in vrije stijl, en op zondag de tweede etappe, een 10 kilometer achtervolging in de klassieke stijl. De uitslag van de tweede etappe vormt het tussenklassement, dinsdag gaat men verder met een 10 kilometer klassiek in het Duitse Oberstdorf.

Etappe 1, vrouwen
Met Anne Kjersti Kalvå en de tweelingzussen Lotta en Tiril Udnes Weng stonden er drie Noorse dames in de finale, naast Maja Dahlqvist en Frida Karlsson uit Zweden en de in topvorm verkerende Zwitserse sprintspecialiste Nadine Fähndrich. Die domineerde tot aan de finale alles al en in de finale was dat niet anders: Fähndrich sloeg een gat en hoewel de benen in de slotmeters flink vol liepen, hield ze het vol. Dahlqvist sprintte met een machtig eindschot naar plek twee, voor Lotta en Tiril Weng. Karlsson werd vijfde, een meer dan uitstekende opening voor de Zweedse, die vooral op de langere afstanden sterk is en zo een sterke basis legde voor het klassement.

Etappe 1, mannen
De topfavoriet voor de eindzege in de Tour de Ski, de Noor Johannes Høsflot Klæbo, stond uiteraard in de finale, net als zijn landgenoot Sindre Bjørnestad Skar, de Fransen Richard Jouve en Lucas Chanavat, de verrassende Michal Novak uit Tsjechië en de kersverse Italiaanse vader Federico Pellegrino. Klæbo en Pellegrino streden in de laatste meters om de winst en daarbij was de Noor simpelweg de rapste, hoewel Pellegrino het met een goede finish nog even spannend maakte. Hij werd tweede, Skar derde, voor Novak, Jouve en Chanavat.

Etappe 2, vrouwen
Op basis van de kwalificatietijd van zaterdag en de gepakte bonificatieseconden werden de verschillen voor de startlijst van zondag bepaald: Fähndrich voorop, Dahlqvist op 11 seconden, de zussen Weng op 17 tellen en Karlsson nog twee seconden later. Die kwam snel naar voren, pakte de kop en voerde het tempo op, waarna Fähndrich er langzaam af leek te moeten.

Na ruim zes kilometer waren alleen Karlsson, Kalvå en Tiril Weng nog over, terwijl de afgehaakte Lotta Weng bijgehaald werd door Kerttu Niskanen uit Finland, op 44 seconden van Fähndrich gestart. Niskanen zette door en sloot aan bij de kopgroep, met Lotta Weng in haar kielzog. Die haakte snel weer af en met de slotkilometer in zicht voerde Niskanen het tempo op. In de eindsprint was er echter één sneller: Tiril Weng, dé vrouw van het seizoen en leidster in de World Cup langeafstand én sprint, sprintte langs Niskanen en pakte in haar 100e World Cup-wedstrijd eindelijk haar eerste zege. Niskanen werd tweede, Karlsson nipt derde en Kalvå moest genoegen nemen met plek vier.

Etappe 2, mannen
Klæbo mocht als eerste vertrekken, Pellegrino volgde zeven seconden na hem, met Novak (+0:16), Skar (+0:17), Chanavat (+0:19) en Jouve (+0:23) daar achter. De Noorse World Cup-leider Pål Golberg mocht na 37 seconden als negende vertrekken en leek de gevaarlijkste man van achteren, maar ook landgenoot Simen Hegstad Krüger (+0:59) maakte kans. Klæbo hield een prima voorsprong vast, terwijl Golberg na zes kilometer samen met Pellegrino het achtervolgende duo vormde - Novak, Jouve en Skar zaten daar inmiddels tien seconden achter.

Klæbo hield de touwtjes stevig in handen en kwam niet in de problemen, Golberg en Pellegrino bleven strijden om de tweede plek en achter hen was vooral de strijd om de vierde plek fel. Golberg sprintte naar de tweede plaats door Pellegrino te kloppen, Krüger werkte zich in de slotronde los van de rest en werd vierde, voor landgenoten Skar en Martin Løwstrøm Nyenget.