Schansspringster Pinkelnig start geweldig aan Silvestertournee

In het schansspringen staan de dagen rondom de jaarwisseling in het teken van de Vierschansentournee, maar ook de vrouwen komen in actie in hun eigen versie daarvan: de Silvestertournee, met twee wedstrijden in het Oostenrijkse Villach en twee in Ljubno in Slovenië. Deze week werd de tournee afgetrapt in Villach, waar het thuispubliek kon juichen.

Woensdag
De Oostenrijkse Eva Pinkelnig was in de eerste ronde nipt de beste, voor Anna Odine Strøm uit Noorwegen. Ook de Sloveense Ema Klinec stond er nog goed bij, net als Anna Rupprecht en Selina Freitag uit Duitsland, Nika Kriznar uit Slovenië en het Canadese duo Abigail Strate en Alexandria Loutitt - met Nika Prevc uit Slovenië tussen hen in en de Oostenrijkse Marita Kramer op plek tien.

In de tweede ronde behield Kramer haar positie, waarna Loutitt haar voor wist te blijven. Prevc zakte met een matige sprong acht plekken terug, Strate leverde twee plekken in en Kriznar nam de leiding over. De landing van Freitag was niet best en de Duitse verloor vier plekken, waarna Rupprecht er zelfs acht inleverde. Klinec landde slecht en viel, maar wel ná de vallijn, waardoor de schade beperkt bleef tot vijf plekken. Strøm verdedigde haar positie, met alleen Pinkelnig te gaan. De Oostenrijkse deed het uitstekend en pakte voor eigen publiek de winst, voor Strøm en Kriznar.

Donderdag
Pinkelnig was in de eerste ronde wederom de beste, dit keer iets ruimer. Met Katharina Althaus en Rupprecht stond een Duits duo achter de Oostenrijkse, voor Kriznar, Freitag, Loutitt en Prevc. Strøm stond dit keer op de achtste plek na één sprong, Klinec en Kramer completeerden de top-10 halverwege de wedstrijd.

Kramer leverde in ronde twee een plekje in bij landgenote Chiara Kreuzer, terwijl Klinec haar plek wel verdedigde en Strøm daarna hetzelfde zag doen. Prevc raakte met een matige sprong vijf plekken kwijt, Loutitt leverde er drie in en Freitag wist haar plek wél vast te houden. Dat deed Kriznar ook, waarna Freitag twee plekken verloor. Althaus hield wel stand en daarna mocht Pinkelnig het afmaken. Dat deed de Oostenrijkse en opnieuw was ze de beste, voor Althaus en Kriznar.

Klassement
Pinkelnig gaat met twee zeges uiteraard aan de leiding in de Silvestertournee. Kriznar staat op ruime afstand op de tweede plek en wordt op de voet gevolgd door Strøm en Althaus, met Freitag en Rupprecht als 'best of the rest'.