Duitse dubbelspion zou geheime informatie Oekraïne hebben gelekt naar Russen

Volgens berichten in de Duitse media zou de vorige week ontmaskerde vermoedelijke dubbelspion van de Duitse geheime dienst (BND) geheime informatie over de situatie in Oekraïne aan Rusland door hebben kunnen geven. 

Onder verwijzing naar informatie uit veiligheidskringen, is de officier mogelijk gechanteerd om tot spionage over te gaan. Volgens het bericht wilden het Duitse parket of de buitenlandse inlichtingendienst BND geen verder commentaar geven. Beiden verwezen naar hun persberichten van afgelopen donderdag.

De BND-medewerker Karsten L. werd ontmaskerd door  de Duitse Inlichtingendienst zelf en is volgens de autoriteiten vorige week woensdag op last van het federaal parket gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd staatsgeheimen door te hebben gegeven aan een Russische geheime dienst.

Afgelopen maanden zijn in Europa verschillende vermoedelijke Russische agenten opgespoord. Een vermoedelijke spion van de Russische militaire inlichtingendienst GRU probeerde onder de valse identiteit van een Braziliaan stage te lopen bij het Internationaal Strafhof in Nederland.In Zweden arresteerde de geheime dienst een Russisch echtpaar dat daar al 20 jaar woonde. Slechts een paar dagen geleden werd een geval in Oostenrijk bekend. Een Griek wordt verdacht van het doorgeven van informatie uit Oostenrijk in verband met Oekraïne voor de GRU