Skicrosser Graf verslaat Canadezen, Nšslund pakt weer dubbele zege

Voor de kerstdagen begonnen kwamen de beste skicrossers ter wereld nog even bijeen in Süd-Tirol. In Innichen werden twee World Cup-wedstrijden afgewerkt, waar weer op het scherpst van de snede gestreden werd.

Vrouwen 1
In de finale stonden de Canadese Marielle Thompson, de Zwitserse Fanny Smith, topfavoriete Sandra Näslund uit Zweden en haar verrassende landgenote Linnea Mobärg. Näslund kende zoals vrijwel altijd de beste start en komt normaal dan gelijk weg, maar dit keer sloot Smith aan. In de slotmeters werd het razendspannend, maar Näslund won met de vingertopjes tóch nog. Smith werd tweede, voor Thompson, terwijl Mobärg naast haar eerste podiumplek greep.

Mannen 1
Het was een flink Canadese finale: Brady Leman, Reece Howden en Kristofor Mahler namen het op tegen de Oostenrijker Mathias Graf, die onlangs debuteerde en een dag later zijn eerste zege pakte. De beste start was voor Howden, maar Graf kwam er na een stevig duel langs en wist de hele Canadese ploeg te winnen: vier World Cup-starts, twee zeges, een prima begin van zijn carrière. Howden werd tweede, Leman hield Mahler van het podium af.

Vrouwen 2
Smith stond ook in de tweede finale, net als Andrea Limbacher uit Oostenrijk, haar landgenote Sonja Gigler en uiteraard Näslund. De Zweedse liet de rest gelijk weer achter bij de start en was verdwenen: haar ongeslagen status dit seizoen bleef staan. Smith leek plek twee te pakken, maar maakte een foutje, waardoor Gigler geen uitwijkmogelijkheid had en er vol achterop knalde. Zo ging Limbacher ineens naar de tweede plek, terwijl Smith en Gigler de derde plek deelden.

Mannen 2
Simone Deromedis vertegenwoordigde het thuisland in de finale, Ryo Sugai stond er namens Japan in, Howden was ook weer van de partij en ook de Duitser Niklas Bachsleitner stond in de eindstrijd. Howden kende een goede start, Sugai volgde en Bachsleitner en Deromedis deden ook nog goed mee. In die volgorde bleef men ook, want op Howden stond dit keer geen maat: hij won én pakte de leiding in de World Cup, Sugai werd tweede, voor Bachsleitner en de toch wat teleurgestelde Deromedis.