Taliban perkt rechten van vrouwen verder in

Na het universiteitsverbod heeft het islamitische Taliban-regime de rechten van vrouwen in Afghanistan verder beperkt. Het ministerie van Economische Zaken heeft alle hulporganisaties in het land opgedragen hun vrouwelijke werknemers tot nader order te verbieden naar het werk te gaan. Sommigen van hen zouden zich niet aan de dress code houden, volgens het ministerie. 

Niet-gouvernementele organisaties uit binnen- en buitenland worden door het verbod getroffen. Het is onduidelijk of het bevel ook geldt voor organisaties van de Verenigde Naties.

Eerder deze week verbood de Taliban vrouwen met onmiddellijke de toegang tot alle universiteiten. Protesten hiertegen werden met geweld neergeslagen - meest recentelijk in de stad Herat, waar ook waterkanonnen tegen de vrouwen werden ingezet.

Sinds de machtsovername in augustus 2021 hebben de islamisten de rechten van vrouwen in Afghanistan massaal beknot. Meisjes en vrouwen zijn nu grotendeels uitgesloten van het openbare leven. Vrouwen die opkwamen voor hun rechten werden in het verleden keer op keer vastgehouden, soms wekenlang.