WK darts: vijf Nederlanders naar laatste 32

Op het wereldkampioenschap darts zit de tweede ronde erop, waardoor er nog 32 spelers over zijn. Namens Nederland hadden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zich al geplaatst voor de derde ronde, in de laatste twee speeldagen voor Kerst kwamen er daar nog drie bij.

De voorlaatste speeldag werd geopend door Krzysztof Ratajski uit Polen, die de jonge Nederlander Danny Jansen tegenover zich had. Dat was niet het beste duel ooit en op de tweede set na (0-3) kwam Jansen er nooit echt aan te pas: 3-1 voor Ratajski. Vervolgens speelde de Engelsman Ryan Searle tegen Adam Gawlas, die enigszins partij kon bieden, maar wel elke set verloor: 3-0.

Mensur Suljovic uit Oostenrijk speelde tegen de Belg Mike De Decker, wat ook al geen zinderende partij werd: 3-0 voor Suljovic, ondanks wat matig spel. De sessie werd afgesloten door een lekkere partij tussen Dirk van Duijvenbode, die de sympathieke Tsjech Karel Sedlacek uitschakelde. Daar was wel een beslissende vijfde set voor nodig, waarin Van Duijvenbode met 4-2 de beste was na een spannende en zeer vermakelijke wedstrijd.

De avond werd geopend door oud-wereldkampioen Gary Anderson uit Schotland, die best wat moeite had met de Let Madars Razma. Elke set ging naar een beslissende vijfde leg, maar na vier sets was het wel klaar: 3-1 voor Anderson. Met James Wade werd vervolgens een grote naam uitgeschakeld: de Engelsman ging in vijf niet al te spannende sets ten onder tegen de Welshman Jim Williams.

Luke Humphries uit Engeland begon stroef tegen de Duitser Florian Hempel, maar na drie sets kwam de Engelsman er beter in: met 3-0 en 3-1 maakte hij het af en pakte hij een 3-2 zege. Vincent van der Voort stoorde zich al vóór de wedstrijd aan de Schot Cameron Menzies, die hij na een daverende start met 3-0 van het podium speelde - Menzies wilde hem omhelzen, maar Van der Voort 'wilde dat héél graag niet'.

Op de laatste middagsessie voor Kerst kwamen twee Nederlanders in actie. Jimmy Hendriks opende tegen de Noord-Ier Brendan Dolan, maar op een degelijke derde set na had hij weinig in te brengen: 3-1. Martijn Kleermaker kreeg zijn stunt van vorig jaar ook niet voor elkaar en tegen de Engelsman Chris Dobey lukte het de Hierdenaar niet om een set te winnen: 3-0.

Ross Smith stond bij vlagen de sterren van de hemel te spelen tegen Darius Labanauskas uit Litouwen, hoewel die de derde set nog wel wist te winnen en verder redelijk bij kon blijven. De Engelsman hield zijn gemiddelde boven de 100 punten per beurt en pakte een 3-1 zege. Oud-wereldkampioen Rob Cross maakte er een uitstekend Engels onderonsje van met Scott Williams, waarbij het vier sets lang naar vijf legs ging. Cross won er drie van en pakte zo de 3-1 zege.

De avondsessie begon uitstekend met een wedstrijd waarin de Duitser Martin Schindler afrekende met de Engelsman Martin Lukeman: 3-1, nadat Schindler na set twee de touwtjes echt in handen nam. Danny Noppert kwam vervolgens in actie tegen de Canadees David Cameron, en gaf daarbij één set even weg. Verder maakte Noppert een prima indruk en wist hij met 3-1 te winnen.

De jonge Danny van Trijp kon daarentegen weinig inbrengen tegen Jonny Clayton uit Wales, die vooral in set twee fenomenaal goed speelde. Verder speelde Van Trijp ongeveer op zijn niveau, wat simpelweg nog niet goed genoeg is: 3-0, maar zeker geen schande. De Engelsen Joe Cullen en Ricky Evans sloten de tweede ronde af met een partij waarin Evans halverwege even een flinke opleving kende, maar verder was Cullen simpelweg te stabiel: 3-1.

De derde ronde gaat dinsdag van start met sessies om 13.30 uur en 20.00 uur, net als woensdag. Donderdagmiddag volgen dan wederom drie derderondepartijen, en 's avonds sluiten Vincent van der Voort en Luke Humphries die ronde af, waarna donderdagavond ook de achtste finales beginnen.