Voor Beter OV: 'NS beschermde slachtoffer homogeweld niet'

De rol van de conducteur van de trein waarin een homoseksuele man werd bedreigd, dient te worden onderzocht. Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. De homoseksuele man werd nadat hij op Den Haag Centraal was uitgestapt door zijn bedreigers plus twee opgetrommelde mededaders ernstig mishandeld.

Onduidelijk is, of de conducteur door de trein is gekomen en of die de dreigende situatie heeft waargenomen. De conducteur had het slachtoffer een rustige plek in de eerste klas kunnen aanbieden en/of om assistentie op Den Haag Centraal kunnen vragen. Dat alles is blijkbaar niet gebeurd. Daarom postte Voor Beter OV op Twitter: “Homoseksuele man in trein bedreigd en later het ziekenhuis ingetrapt. De hamvraag blijft: #WaarWasDeConducteur.”

Voor Beter OV is slecht te spreken over het feit dat de NS de reizigersclub aanwrijft de conducteur de schuld te geven van de mishandeling. Manager Public Affairs Regiodirectie NS Wilbert Joosten: “Het is zelfs idioot om voor de schuld van dit verachtelijke voorval die richting op te wijzen. Ga je schamen.” Voor Beter OV wil slechts weten wat de rol van de conducteur was, niets meer en niets minder. Voorzitter Rikus Spithorst: “De bonden schermen steeds met de onmisbaarheid van de Hoofdconducteur want “sociale veiligheid", maar we zien dat bijvoorbeeld in dit tragische geval niet terug. Dus moet worden uitgezocht wat er nu precies is gebeurd. De wijze waarop de heer Joosten een sneer uitdeelt is volstrekt ongepast.”