Rechter ziet geen bezwaren voor excuses slavernijverleden op 19 december

Vanmiddag heeft de rechtbank in Den Haag de bezwaren van zes Surinaamse organisaties tegen het aanbieden van nationale excuses op 19 december voor het slavernijverleden afgewezen. Direct na deze uitspraak liepen de gemoederen op de publieke tribune hoog op.

De organisaties hadden middels een kort geding tegen het kabinet verzocht om de datum van 19 december te verplaatsen naar 1 juli 2023. De organisaties vinden de datum waarop de excuses worden gemaakt te vroeg, er is geen overleg geweest over de keuze van deze datum.

De organisaties zijn van mening dat 1 juli een betere datum omdat op die dag in 1863 Nederland officieel de slavernij afschafte. Ieder jaar op die datum (Keti Koti) wordt hierbij stilgestaan en daarom zouden excuses op die 1 juli veel meer betekenis hebben dan op 19 december.

Afgelopen weekend werd er door diverse organisaties een eisenpakket ingediend met betrekking tot de excuses voor het slavernijverleden. Naast verplaatsing naar 1 juli zou Koning Willem-Alexander de excuses moeten uitspreken tijdens Keti Koti, er zou genoegdoening moeten komen voor de nazaten van slaven, gebruik van het woord 'neger' zou strafbaar moeten worden en zwarte piet zou moeten worden verbannen uit het publieke domein.