Nederlandse zwemploeg begint degelijk aan WK kortebaan, NR Steenbergen

In het Australische Melbourne is dinsdagochtend het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen van start gegaan. Er kwamen gelijk al flink wat Nederlanders in actie en in het algemeen deden die het prima. Vanaf 09.35 uur Nederlandse tijd worden de eerste finales en halve finales gezwommen.

400m vrije slag vrouwen
Imani de Jong deed het prima en met 4:04,65 minuten verbeterde ze haar inschrijftijd aanzienlijk, maar het was niet genoeg: elfde, en dus geen plek in de finale. Silke Holkenborg kwam er niet helemaal aan te pas en noteerde met 4:04,75 minuten de zestiende tijd.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint en Maaike de Waard zijn op papier beiden kanshebbers op in elk geval een finaleplaats en de eerste stap daarvoor is gezet. Toussaint tikte na 56,62 seconden aan in de vijfde tijd, De Waard noteerde met 57,01 de gedeeld tiende tijd en staat zo ook in de halve finales.

50m vlinderslag vrouwen
De Waard kan ook prima sprinten en dat liet ze in de series alvast zien: met 25,40 seconden was ze ook op haar tweede afstand van de ochtend goed voor de tiende tijd. De Chinese Zhang Yufei maakte indruk door aan te tikken in 24,75 seconden - nog geen vier tienden boven het dertien jaar oude wereldrecord.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje deed het niet slecht, maar ook net niet goed genoeg in de series: 22,53 seconden en daarmee een gedeeld zestiende tijd. Hij moest het in een swim-off opnemen tegen de Franse oud-wereldkampioen Florent Manaudou, en die was net iets te sterk: 22,31 tegen 22,35.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen zwom een meer dan uitstekende race. Ze verbeterde haar eigen Nederlands record met een mooie marge en in 2:06,01 minuten noteerde ze een prima derde tijd - alleen de Amerikaanse Kate Douglass zat er met 2:04,39 echt ruim voor.

4x100m vrije slag vrouwen
Kim Busch, Valerie van Roon, Kira Toussaint en Marrit Steenbergen zwommen samen een prima race - vooral Steenbergen was erg rap. Met 3:30,42 kwam het kwartet tot de tweede tijd, achter Australië en voor Canada en de VS, ploegen die nog wel meer ruimte voor verbetering hebben in hun opstellingen.

4x100m vrije slag mannen
Stan Pijnenburg, Kenzo Simons, Caspar Corbeau en Luc Kroon behoren weliswaar niet tot de medaillefavorieten, met 3:08,58 minuten en een zesde tijd wist de ploeg zich wel keurig voor de finale te plaatsen. Italië stak met 3:04,46 boven de rest uit.