Nederlandse schaatsers domineren slotavond in Calgary; drie uit vier

Op het ooit olympische ijs van Calgary is zondagavond de derde World Cup van het schaatsseizoen afgesloten. Komend weekeinde komt men nog een keer in actie op de Olympic Oval, maar zondagavond konden eerst de Nederlanders grotendeels feest vieren.

1000m vrouwen
In rit vijf kwam Vanessa Herzog in actie en de Oostenrijkse was de eerste met een echt goede tijd: 1:13,56 minuten. Twee ritten later was het de Amerikaanse Kimi Goetz die daar met 1:13,53 nipt onderdoor dook, maar in de voorlaatste rit ging het pas echt hard: Jutta Leerdam schoot er weer vandoor en snelde naar een indrukwekkende zege in 1:12,82 minuten. Goetz en Herzog bleven wel op het podium staan, Antoinette Rijpma-De Jong werd in 1:13,64 vijfde. Isabel Grevelt eindigde met 1:14,17 als zevende, Michelle de Jong werd achtste (1:14,29) en Marrit Fledderus klokte de dertiende tijd in exact 1:15 minuten.

1000m mannen
Kai Verbij mocht het spits afbijten en deed dat met 1:07,63 niet onverdienstelijk, hoewel de Canadees Antoine Gelinas-Beaulieu er met 1:07,32 al snel flink onderdoor dook. Het Amerikaanse supertalent Jordan Stolz kwam twee honderdsten tekort, Hein Otterspeer ging wél harder: de veteraan hield dapper stand en snelde naar 1:07,28 minuten, wat uiteindelijk goed bleek voor de winst. Laurent Dubreuil stootte landgenoot Gelinas-Beaulieu met 1:07,30 nog naar de tweede plek op het felbevochten podium, Verbij werd uiteindelijk zevende. Thomas Krol en Joep Wennemars reden tegen elkaar, maar bleven met 1:07,70 en 1:08,08 stranden op de negende en dertiende plek.

Massastart vrouwen
Meerdere dames probeerden weg te rijden van het peloton, maar daar werd het tempo in de slotfase flink opgevoerd en dus kon niemand weg blijven. Marijke Groenewoud trok van afstand de sprint aan en kreeg Laura Peveri uit Italië en Irene Schouten mee en in de laatste meters bleek Schouten de rapste benen te hebben. De Amerikaanse Mia Kilburg werd tweede, nog nét voor Groenewoud.

Massastart mannen
Na drie opeenvolgende Nederlandse zeges eindigde de avond voor de oranjeploeg in minneur: Louis Hollaar stond niet eens in de finale, Bart Hoolwerf was na een val kansloos. Peter Michael trok ten strijde en sloeg een flink gat, maar de instortende Nieuw-Zeelander werd gegrepen door Andrea Giovannini uit Italië, die de winst pakte. Michael hield wel erg knap stand op de tweede plek, voor de verrassende Kazach Vitaliy Chshigolev - het peloton met onder meer Bart Swings en Chung Jae-won werd niet voor het eerst in het ootje genomen door de aanvallers.