Shorttrackers Schulting en Van 't Wout pakken World Cup-zege

In het Kazachse Almaty is de World Cup shorttrack weer hervat. Zaterdag stonden in het nauwelijks gevulde Kazachse stadion, waar volgende week nóg een World Cup wacht, de eerste finales op het programma en de zes aanwezige toeschouwers kregen in elk geval wat moois voorgeschoteld.

1500m vrouwen
Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting schopten het beiden tot de finale, waarin vooral Schulting zich goed positioneerde. Met twee ronden te gaan nam de Nederlandse op fraaie wijze buitenom de leiding over en ondanks Zuid-Koreaanse aanvallen stond ze die niet meer af: Schulting won, voor Choi Min-jeong en Kim Gil-li - Van Kerkhof werd zesde.

1500m mannen
Friso Emons stond knap in de A-finale, hoewel hij daarin wel net tekort kwam tegen het echte geweld. De Zuid-Koreanen Hong Kyung-hwan en Kim Tae-sung streden om de winst, maar in de laatste bocht kwam Kim in de clinch met de Italiaan Pietro Sighel, waardoor Stijn Desmet kon profiteren: de Belg finishte achter Hong als tweede, Kim werd nog wel derde - Emons finishte keurig als vierde, Kay Huisman strandde in de herkansingen.

1000m vrouwen
Selma Poutsma en Rianne de Vries kwamen in de B-finale in actie en pakten daar een 1-2'tje, Michelle Velzeboer ging er in de kwartfinales uit. In de A-finale was Courtney Sarault dominant en dat leverde de Canadese de winst op, voor Shim Suk-hee uit Zuid-Korea. De Amerikaanse Corinne Stoddard werd gepromoveerd naar plek drie, nadat de Belgische Hanne Desmet terug werd gezet wegens een te late inhaalactie.

1000m mannen
Met Jens van 't Wout namens Nederland ging de A-finale van start en hij begon uitstekend. Sterker nog, Van 't Wout nam al bijna gelijk de leiding en stond die helemaal niet meer af: winst voor de jonge Nederlander, voor de Canadezen Pascal Dion en Jordan Pierre-Gilles. Sjinkie Knegt en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit.

Gemengde aflossing
Yara van Kerkhof, Michelle Velzeboer, Sjinkie Knegt en Teun Boer moesten het door een zwak Nederlands optreden in de halve finales doen met de B-finale, waarin Japan verslagen werd. China, België, Zuid-Korea, Hongarije en Italië stonden in de A-finale, waarin de Zuid-Koreanen Choi Min-jeong, Hong Kyung-hwan, Kim Gil-li en Lim Yong-jin hun favorietenrol waar konden maken. China kwam nét een teenlengte tekort en werd tweede, de Belgen pakten een fraaie derde plek met Tineke den Dulk, Ward Petre en broer en zus Stijn en Hanne Desmet.

Aflossingen, halve finales
Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer hadden het lastiger dan nodig was, maar door de Hongaarse ploeg nét voor te blijven pakte Nederland wel gewoon een finaleplek bij de vrouwen.

Teun Boer, Friso Emons, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout hadden het wat makkelijker en wonnen hun halve finale zonder grote problemen, zo dacht men althans. Nederland werd echter bestraft voor een ongeoorloofde actie en loopt zo niet alleen de A-, maar ook de B-finale mis.